Ustalık Belgesi Kapsamından Çıkarılan Meslekler

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Beşir Köksal, çıraklık eğitimi uygulamaları kapsamındaki mesleklerden 14'ünün ustalık belgesi kapsamından çıkarıldığını ve mesleki yeterlilik belgesi şartının ortadan kaldırıldığını bildirdi.

Köksal, yaptığı yazılı açıklamada, 3308 sayılı Mesleği Eğitim Kanunun 4. maddesi gereğince oluşturulan Mesleki Eğitim Kurulunun toplanarak 28. Mesleki Eğitim Kurulu toplantısını yaptığını ve kurulun almış olduğu kararların 8 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Kararla çıraklık eğitimi uygulaması yapılmayan meslek dallarında verilen TESK ustalık belgelerinin de 5544 sayılı Kanunun ek-1 maddesi kapsamına alınarak mesleki yeterlilik belgesi şartı dışında tutulmasının amaçlandığını aktaran Köksal, çıraklık eğitimi uygulamaları kapsamındaki satış elemanlığı meslek dallarında kantin işletmeciliği hariç 14 uzmanlığın 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanun Kapsamından çıkarılmasına karar verildiğini kaydetti.

Köksal, ustalık belgesi kapsamından çıkarılan meslekleri şöyle sıraladı:

'Ayakkabı, deri ve yan ürünleri satış elemanlığı, elektrik ve elektronik malzemeler satış elemanlığı, giyim ve giyim aksesuarları satış elemanlığı, inşaat malzemeleri satış elemanlığı, kırtasiye ve kitap satış elemanlığı, meyve ve sebze satış elemanlığı, mobilya satış elemanlığı, oto yedek parça satış elemanlığı, saat, elektrikli aletler ve elektronik araçlar satış elemanlığı, sanayi makineleri satış elemanlığı, su ve deniz ürünleri satış elemanlığı, şarküteri, bakkal ve gıda pazarlama satış elemanlığı, tarım ürünleri satış elemanlığı, tıbbi araçlar ve malzeme satış elemanlığı.'

Kaynak: AA