Türkiye-İtalya Ortak Ekonomik Ve Ticaret Komitesi Toplantısı

Ekonomi Bakanı Zeybekci:'Türk şirketlerinin İtalya'daki kamu ihaleleri ile ilgili sıkıntıları kalkarsa, eminim bu konuda çok hızlı bir şekilde Türk şirketlerinin İtalya'da yatırım yapmaya başladığını göreceğiz'İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Calenda:'Türkiye'nin Avrupa'daki destekçisiyiz. Dolayısıyla Gümrük Birliği konusunda da Türkiye'ye destek vermeye devam edeceğiz''(Türk şirketlerinin İtalya'daki ihalelere katılımı ile ilgili) İtalya'daki ihaleler ile ilgili müdahalede bulunacağız'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'Türk şirketlerinin İtalya'daki kamu ihaleleri ile ilgili sıkıntıları kalkarsa, eminim bu konuda çok hızlı bir şekilde Türk şirketlerinin İtalya'da yatırım yapmaya başladığını göreceğiz.' dedi.

Zeybekci, Türkiye-İtalya Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) Toplantısında yaptığı konuşmada, meslektaşı İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ile gerçekleştirdiği toplantıda çok faydalı konulara değindiklerini kaydetti.

2016 yılının Türkiye ile İtalya arasında ticari anlamda başarılı geçtiğini anımsatan Zeybekci, söz konusu ülkenin Türkiye için Avrupa'daki ikinci ticaret ortağı olduğunu dile getirdi.

Zeybekci, şu anda iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi olan 17-18 milyar doları çok kolay bir şekilde 40 milyar dolara götürebileceklerine inandıklarının altını çizdi.

Konuk bakan ile toplantısında İtalyan şirketleri Türkiye'deki kamu ihale ve alımlarına hiç bir engelleme olmaksızın katılımda bulunurken, Türk şirketleri ile ilgili biraz sıkıntı olduğunu dile getirdiklerini aktaran Zeybekci, konuk bakanın da bunu gelecek günlerde değerlendireceklerini söylediği bilgisini verdi.

- 'Türk firmalarının İtalya'da yatırıma büyük ilgisi var'

Nihat Zeybekci, bakanlık olarak Türk Ticaret Merkezlerini önemsediklerini, böyle bir merkezin İtalya'da da açılmasını istediklerini söyledi.

Türk firmalarının İtalya'da yatırıma büyük ilgisi olduğuna değinen Zeybekci, kendilerinin bu ilgiyi desteklediklerini belirterek, 'Ama diğer taraftan Türk şirketlerinin İtalya'daki kamu ihaleleri ile ilgili sıkıntıları kalkarsa, eminim bu konuda çok hızlı bir şekilde Türk şirketlerinin İtalya'da yatırım yapmaya başladığını göreceğiz.' dedi.

Zeybekci, dünyanın en iddialı yatırım teşvik sisteminin şu anda Türkiye'de olduğunu bildirdi.

Şirketlere yatırımları ilgili her şeyi kendileri ile konuşabilecekleri çağrısında bulunan Zeybekci, İtalya'nın Avrupa'da çok önemli bir turizm merkezi olduğunu, bu konuda da iki ülke için fırsatlar olduğunu anlattı.

- 'Sayın Bakan benden daha başarılı oldu, benden daha çok ihracat yaptı'

İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ise Türkiye'nin Avrupa'daki destekçisi olduklarını belirterek, 'Dolayısıyla Gümrük Birliği konusunda da Türkiye'ye destek vermeye devam edeceğiz.' dedi.

Türk şirketlerinin İtalya'daki ihalelere katılımı ile ilgili Calenda, 'İtalya'daki ihaleler ile ilgili müdahalede bulunacağız. Çünkü İtalyan şirketleri Türkiye'deki ihalelere katılıyorlar. Bir engele tabi değiller. Dolayısıyla Türk şirketlerinin de aynı şekilde İtalya'da ihalelere katılabilmeleri gerekiyor. Dolayısıyla politik olarak biz bu sözün altına imza attık.' diye konuştu.

Calenda, iki ülke arasındaki ticaret hacminin büyüdüğünden bahsederek, 'İtalya'ya olan Türk ihracatı artıyor. Yani Sayın Bakan benden daha başarılı oldu, benden daha çok ihracat yaptı. Evet, döviz kurları da biraz kendisine yardımcı oldu. Ama bu gerçekten çok olumlu bir sonuç.' ifadelerini kullandı.

İtalya'nın Türkiye'de 560 şirketle mevcudiyetini sürdürdüğü bilgisini veren Calenda, git gide daha fazla Türk şirketinin İtalya'da yatırım yapmaya başladığını söyledi.

-'İki ülke üçüncü pazarlarda da birlikte çalışabilir'

İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Calenda, az önce İtalya'da yatırım yapmak isteyen önemli bir grup ile görüştüğünü, İtalya'nın dünyadaki ilk yatırım ofisinin Türkiye'de açıldığını kaydetti.

Bunun sebebinin Türkiye'nin potansiyeline inanmaları olduğunu vurgulayan Calenda, 'Sadece Türkiye'ye yatırım getirmeye inanmadık, Türkiye'den İtalya'ya yatırımcı getirilmesi gerektiğine de inandık. İtalyada da böyle bir ofisin olmasını dört gözle bekliyoruz.' dedi.

Calenda, iki ülkenin üçüncü pazarlarda da birlikte çalışabileceğinden bahsederek, 'Afrika'ya doğru 2 ülke konusunda mutabık kaldık. Sanırım bu ilk örnek olacak. Dolayısıyla bu, ülkelerimiz arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. İtalya, uzun süreden beri Afrika'ya yatırım yapmak istiyor, dolayısıyla beraber bu konuda çalışılabilir.' diye konuştu.

Toplantıda önce Türkiye ile İtalya arasında JETCO Protokolü imzalanırken, protokole imzayı Zeybekci ile Calenda attı. Ardından program kapsamında Türk Eximbank ile İtalyan SACE arasında Mutabakat Zaptı imzalandı.

Başta İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo'nun hazır bulunduğu toplantıda DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türk-İtalyan İş Konseyi Başkanı Burak Vardan ile Türkiye ve İtalya'dan çok sayıda katılımcı yer aldı.
Kaynak: AA