Suudi Arabistan İle BAE Arasındaki 'Kararlılık Toplantıları'

İlki Abu Dabi'de düzenlenen toplantıda, iki ülke arasındaki entegrasyonun tamamlanmasına ilişkin konular ele alındı.

Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından ilki Abu Dabi'de gerçekleştirilen 'Kararlılık Toplantıları'nda, iki ülke arasındaki entegrasyonun tamamlanmasına ilişkin konuların ele alındığı bildirildi.

BAE resmi haber ajansı WAM'ın haberine göre, iki ülke arasındaki entegrasyonun tamamlanması için 10 rotanın görüşüldüğü toplantıda, turizm ve ulusal mirasın yanı sıra gençler ve yenilenebilir enerjiye yönelik oturumlar yapıldı. Gümrük birliği ile ortak pazar konuları da ele alındı.

Toplantıda, bilimsel ve insani konularla ilgili yeni bir eğitim sisteminin kurulması için gerekli mekanizmalar tartışıldı. Siyasi ve askeri alanlarda güvenlik, iş birliği ve koordinasyonun önemine işaret edilen toplantıda incelenen konular, Suudi Arabistan-BAE Koordinasyon Konseyine iletilecek.

BAE Başbakan Yardımcısı Mansur bin Zayid, toplantıya ilişkin açıklamasında, iki ülke yöneticilerinin ülkeleri arasındaki ilişkinin istisnai ve örnek olması için çaba sarf ettiğini belirtti.

Ülkesi ile Suudi Arabistan'ın en büyük iki Arap ekonomisi konumunda bulunduğunu ve en modern silahlara sahip olduğunu kaydeden Zayid, 'Aynı şekilde sosyal dokularımız aynı ve yöneticilerimiz daha fazla iş birliği istediği gibi halkımız da daha çok bütünleşmeyi arzuluyor.' ifadesini kullandı.

BAE ile Suudi Arabistan'ın gayrisafi yurt içi hasılasının 1 trilyon dolara ulaşarak Ortadoğu'nun en büyüğü olduğunu hatırlatan Mansur, iki ülkenin 713 milyar dolarlık ihracatıyla dünya 4'üncüsü olduğuna dikkati çekti.

Mansur, BAE'nin Suudi Arabistan'daki yatırımlarının 15 milyar dirheme (yaklaşık 4,1 milyar dolar), iki ülke arasındaki ticaret hacminin ise 84 milyar dirheme (yaklaşık 23 milyar dolar) ulaştığını aktardı.

'Kararlılık Toplantıları'nın ilkine iki ülkenin hükümet yetkilileri ile özel ve kamu sektörlerinde uzman 150'den fazla kişi katıldı. İlki Abu Dabi'de düzenlenen, ikincisinin ise Suudi Arabistan'da gerçekleştirilmesi öngörülen toplantılar kapsamında 20 oturum yapılması bekleniyor.

Toplantıların, 2016 yılında Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde kurulan Suudi Arabistan-BAE Koordinasyon Konseyinin organize ettiği ilk etkinlik olduğu ifade ediliyor. Konseye BAE'den Zayid, Suudi Arabistan'dan ise İkinci Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlık ediyor.
Kaynak: AA