Suudi Arabistan'dan Yemen'e 10 Milyar Dolarlık Yardım Yolda

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Suudi Arabistan'ın ülkesine 10 milyar dolar destek vereceğini söyledi.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre Hadi, geçici başkent Aden'de; Sana, Aden, Lahec, Ebyen, Ed-Dali, Taiz, El-Beyda, Şebva ve Sokotra valilerini kabul etti.

Başbakan Ahmed bin Dağr'ın da hazır bulunduğu toplantıda Hadi, 'Suudi Arabistan, ülkeye 10 milyar dolar destek verecek.' dedi.

Hadi, yardımın 8 milyar dolarının, ülkenin yeniden imarı için kullanılacağını, 2 milyar doların ise ülkenin para birimi Yemen Riyali'ne değer kazandırmak amaçlı Merkez Bankasına yatırılacağını kaydetti.

Hükümete, vatandaşın değişimi görmesi, yerel yönetimin çalıştığını ve istikrar ile inşa çarkının döndüğünü hissetmesi için ülkedeki 'eğitim, sağlık, elektrik, su, yollar ve ulaşım' ile ilgili sorunlara öncelik vermesi çağrısında bulunan Hadi, valilerden de vatandaşların sorunlarının çözülmesi, alt yapı projelerinin hayata geçirilmesi ve kalkınmanın gerçekleşmesi için daha fazla çaba gösterilmesini istedi.

Suudi Arabistan'dan ise konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Dünya Bankası tarafından geçen haziran ayında yapılan açıklamada, 26 milyon nüfusa sahip Yemen'de çatışmalar dolayısıyla yoksulluğun yüzde 85'i aştığı belirtilmişti.

Açıklamada ayrıca çatışma ortamından dolayı yabancı şirketlerin ülkeden ayrılması, güvenlik zafiyeti ve yakıt sıkıntısı gibi nedenlerle yerli birçok şirketin de çalışmalarına son vermesinden dolayı yaklaşık 3 milyon Yemenlinin işsiz kaldığı aktarılmıştı.

Döviz karşısında yerel para biriminin değer kaybetmesi ve döviz rezervinin tükenmesinin de ekonomide ciddi sıkıntılara yol açtığı belirtiliyor.

Yemen hükümeti başkent Sana'daki Merkez Bankasını ele geçiren Husileri döviz rezervlerini 4 milyar dolardan bir milyar 100 milyon dolara düşürmekle suçlamıştı. Açıktan para çekilmesi ve yerel borçların artmasından dolayı hükümet merkez bankası başkanını değiştirerek bankayı geçici başkent Aden'e taşımaya karar vermişti.

Kaynak: AA