'Soykırımsız Barış İçinde Bir Dünya İçin' Sergisi

Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Uyanık: “Hocalı soykırımının çok yakın bir tarihte gerçekleştirilip, sivil halkın katliama uğratılmasının dünyanın her yerinde kamuoyunun dikkatine getirilmesi bu tür saldırganlıkların önüne geçilmesi için önemli bir tedbirdir' Azerbaycan’ın Astana Büyükelçisi Mammadov: “Kazakistan kamuoyunun bu tür soykırımlara dikkatini çekerek insanlığa karşı işlenen cinayetlere karşı durmaya çağırmak istiyoruz”.

Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık, Hocalı'da sivil halkın soykırıma uğratılmasının dünyanın her yerinde kamuoyunun dikkatine getirilmesinin bu tür saldırganlıkların önüne geçilmesi için önemli bir tedbir olduğunu söyledi.

Azerbaycan'ın Astana Büyükelçiliği tarafından İsrail'in Astana Büyükelçiliği ve Ruanda'nın Türkiye Büyükelçiliğinin katkılarıyla bir otelde düzenlenen “Soykırımsız barış içinde bir dünya için” konulu fotoğraf sergisine Azerbaycan’ın Astana Büyükelçisi Raşad Mammadov, Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Uyanık, Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkan yardımcısı Vladimir Bojko’nun yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Sergide, Hocalı soykırımına ilişkin fotoğrafların yanı sıra Ruanda, Kamboçya, Holokost soykırımlarına ait fotoğraflar da yer aldı.

Azerbaycan’ın Astana Büyükelçisi Mammadov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serginin amacının Kazakistan kamuoyunun bu tür soykırımlara dikkatini çekmek ve bu sergiyle insanlığa karşı işlenen cinayetin ne derecede ağır olduğunu göstermek istediklerini söyledi.

Büyükelçisi Uyanık, Azerbaycan’ın işgal atında bulunan topraklarından Hocalı'da 1992 yılında Ermeni saldırganlarınca gerçekleştirilen katliamın insanlığa karşı işlenen suçlardan biri olduğunu hatırlatarak, 'Hocalı soykırımının çok yakın bir tarihte gerçekleştirilip sivil halkın katliama uğratılmasının dünyanın her yerinde kamuoyunun dikkatine getirilmesi bu tür saldırganlıkların önüne geçilmesi için önemli bir tedbirdir.' ifadesine yer verdi.

Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkan Yardımcısı Bojko da dünyada ırk, din ve dil ayrımcılığından yüzlerce, milyonlarca insanın ölmesinin engellenmesi, soykırımın yaşanmaması için her şeyi yapmak gerektiğini belirtti.

Bojko, BM Güvenlik Konseyi Daimi olmayan üyesi Kazakistan’ın çatışmaların engellenmesini hedeflediğini vurgulayarak, ülkesinin soykırım gibi olayların önüne geçmek için Afrika’nın yanı sıra birçok ülkenin komisyon başkanlığına seçildiğini kaydetti.

Kaynak: AA