Sigaranın Zararları Dev Ciğer Maketiyle Anlatılıyor

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından ülke genelinde akciğer kanseri ve hastalıkları için farkındalık oluşturulması amacıyla hazırlanan dev ciğer maketi, Bursa'da çeşitli noktalarda sergileniyor.

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, müdürlük tarafından koordine edilen etkinlikte Kapalı Çarşı'da sergilenen ciğer maketi vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

Dev maketi ziyaret eden Bursa Halk Sağlığı Müdürü Özcan Akan, sigara denilince vatandaşların aklına ilk önce akciğer kanserinin geldiğini, su sebeple sigaranın zararlarını akciğerle sembolize ederek anlatmak istediklerini söyledi.

Sigara kullanımının, akciğer kanserinde tespit edilmiş en önemli risk faktörü olduğunu dile getiren Akan, şunları kaydetti:

'Sigara, hem doğrudan kullanıcısında hem de çevresel sigara dumanına maruz kalan kişilerde kanser ve solunum yolu hastalıklarına neden olan zararlı bir maddedir. İçerdiği, 50'si doğrudan kanserojen olan 4 binin üzerinde kimyasal madde yoluyla vücudun belli başlı organ ve sistemlerinin genetik yapısı ve normal işleyiş mekanizmalarını bozarak başta solunum ve sindirim sistemi kanserleri, kalp-damar hastalıkları, inme-felç sorunları gibi tedavisi zor ve geri dönüşü olmayan sorunlara yol açmaktadır.'

Akan, sigara içen kişiyle aynı ortamı paylaşmanın da önemli risk oluşturduğuna dikkati çekerek, 'Araştırmalar, 8 saat çevresel sigara dumanına maruz kalan kişilerin günde 20 adet sigara içen biri kadar sigaranın etkilerine maruz kaldığını ortaya koymaktadır. Dolayısıyla sigara içmediği halde kişiler bu maruziyetten kaynaklı olarak zararlı etkilere açık hale gelmektedir.' ifadelerini kullandı.

Kapalı Çarşı'da sergilenen ciğer maketinin beraberinde açılan stantta, akciğer kanseri, akciğer kanserinde sigaranın rolü, sigara bıraktırma danışmanlığı konularında vatandaşlara broşür dağıtılırken, ayrıca karbonmonoksit ölçümü de yapıldı.

Dev maket, Kapalı Çarşı'dan sonra Kent Meydanı'nda vatandaşların ziyaretine açılacak.

Kaynak: AA