Şampiyon Atların Yetiştirildiği Sultansuyu'nda Tay Heyecanı

Malatya'daki Sultansuyu Tarım İşletmesine her yıl ortalama 45 milyon lira arası gelir sağlayan, damızlık olarak kullanılan şampiyon atların, geçen aydan bu yana yaklaşık 50 tayı dünyaya geldi İşletmede, mayıs ortasına kadar 60 yavrunun daha doğması bekleniyor İlk 6 ay annelerinin yanında kalan ve özel ilgiyle yetiştirilen taylar, 12 yaşlarına geldiklerinde açık arttırmayla satışa çıkarılıyor İşletme Müdürü Yüksel: 'İşletmemizde yetişen tayların satışından önemli gelirler elde etmekteyiz'.

VOLKAN KAŞİK - Malatya'da, safkan Arap atlarının yetiştirildiği Sultansuyu Tarım İşletmesinde damızlık olarak kullanılan şampiyon atların, geçen aydan bu yana 50'ye yakın yavrusu dünyaya geldi.

Bakıcıları tarafından özenle yetiştirilen ve 1-2 yaşına geldiklerinde de yarış tayları ve elit taylar olarak iki farklı kategoride açık artırma usulüyle satılan taylar, her yıl işletmeye 4-5 milyon lira arasında gelir sağlıyor.

Malatya'nın Akçadağ ilçesinde, 27 bin dönüm araziye 1865 yılında 'Çiftlik Hattı Hümayun' ismiyle kurulan ve 1928 yılında 'Sultansuyu Harası' adını alan işletme, birbirinden değerli safkan Arap atlarının yetiştirildiği önemli merkezlerden biri.

Yüksek dayanıklılıkları sayesinde Osmanlılar döneminde savaşlarda kullanılan safkan Arap atları, günümüzde ise spor alanında halen gözde atlar arasında yer alıyor.

Bir buçuk asrı aşkın süredir safkan Arap atlarının yetiştirildiği işletmedeki atların sayısı, her yıl ocak-mayıs döneminde gerçekleşen doğumlarla artıyor.

Yarışseverlerin büyük beğeniyle takip ettiği Özgünhan, Ateştopu, Gobakbey gibi atların damızlık olarak kullanıldığı işletmede, bu yıl da doğumlar sürüyor. Aygır, kısrak ve tayların bulunduğu işletmede, yılda 100-110 tay dünyaya geliyor.

Ocak ayında başlayan doğumlarda şu ana kadar yaklaşık 50 tay dünyaya gelirken, mayıs ortasına kadar 60 yavrunun daha doğması bekleniyor.

Doğduktan sonra ilk 6 ay annelerinin yanında kalan ve sütle beslenen geleceğin şampiyon adayı taylar, her gün sabah saatlerinde anneleriyle egzersiz yapıyor. Yavruların en küçük bir zarar görmemesi için titizlikle çalışan işletme personeli, yavruları bir an olsun gözlerinin önünden ayırmıyor.

İşletmede özel ilgiyle yetiştirilen taylar, daha sonra açık arttırmayla satışa çıkarılıyor.

Önceki yıl elit taylardan 2 milyon 290 bin lira, yarış tayı satışından 2 milyon 404 bin lira; geçen yıl 16 elit, 72 yarış tayı satışından da toplam 4 milyon 874 bin lira elde eden işletmenin en önemli geliri tay satışlarından sağlanıyor.

- 3 yaşında yarışlara katılıyorlar

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Ahmet Hamdi Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyetlerini sürdürdükleri işletmede şu an 460 atla yetiştiricilik faaliyetini gerçekleştirdiklerini belirtti.

İşletmede her yıl ocakta başlayan doğum sürecinde yıllık ortalama 100-110 tayın dünyaya geldiğini aktaran Yücel, bu yıl da doğumların sürdüğünü söyledi.

Doğumların yarıya yakınının tamamlandığını kaydeden Yücel, 'Mayıs ayı ortalarına kadar 50-60 yavrunun daha dünyaya gelmesini bekliyoruz. Yavrularımız dünyaya geldikten sonra 6 ay annelerinin yanında kalıp, sütle besleniyor. Bunun yanı sıra yavrular, annelerinin yediği kaba yem ve özel besinlerden yemeye başlıyorlar. Yavrular, daha sonra annelerinin yanından ayrılıp normal bakım işlemine tabi tutuluyor.' diye konuştu.

İşletmede yetişen tayların 1-2 yaşına geldiğinde açık arttırmayla satışa çıkarıldığını anlatan Yücel, 'İşletmemizde yetişen tayların satışından önemli gelirler elde etmekteyiz. Taylarımız 3 yaşında artık yarışlarda boy gösteriyor.' dedi.
Kaynak: AA