Özbekistan'daki 'Erk' Gazetesinin Eski Genel Yayın Yönetmeni Tahliye Edildi

Özbekistan'da 'anayasal rejime muhalefet' gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan Muhammad Bekcan, serbest bırakıldı.

Kardeşi Maksud Bekcan, sosyal paylaşım sitesinde ağabeyinin, bugün Zarafşan Cezaevi'nden tahliye edildiğini ve Harezm'deki evine gittiğini bildirdi.

Özbek makamları, Muhammad Bekcan'ın serbest bırakılması konusunda henüz açıklama yapmadı.

ABD'nin Taşkent Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, 18 yıldır cezaevinde bulunan 'Erk' gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Muhammad Bekcan'ın serbest bırakılmasından duyulan memnuniyet dile getirildi. Açıklamada, Bekcan'ın serbest bırakılması, Özbekistan hükümetinin attığı olumlu bir adım olarak nitelendirildi.

Bekcan, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 1999'da düzenlenen terör saldırılarının ardından yasa dışı gazete yayınlama, yasa dışı siyasi gösterilere katılma ve anayasal rejime muhalefet suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılmıştı.

İnsan hakları savunucuları, Bekcan'ın serbest bırakılmasında, 4 Aralık'ta Cumhurbaşkanı seçilen Şavkat Mirziyoyev'in etkili olduğuna işaret ederken, bunun Özbekistan'ın ülke içinde ve dışındaki imajına olumlu yansıması olacağını belirttiler.

Ülkede geçen kasım ayında da eski milletvekili ve iş adamı Samandar Kukanov, yaklaşık 24 yıllık mahkumiyetinin ardından serbest bırakılmıştı.

Kaynak: AA