Lübnan'da Maaş Protestosu

Lübnan'da yüzlerce emekli ve kamu çalışanı, bütçe görüşmeleri sırasında gösteri yaparak maaşlarının artırılmasını istedi.

Lübnan'da yüzlerce emekli, öğretmen ve kamu çalışanı, maaşlarının artırılması için başbakanlık binası yakınında gösteri düzenledi.

Başbakanlık binası yakınındaki Riyad es-Sulh Meydanı'nda toplanan yüzlerce gösterici, hükümetten kamu çalışanlarına, emeklilere ve öğretmenlere 2017 bütçesinde maaş zammı yapmasını istedi.

Meydanda gazetecilere açıklama yapan Özel Okul Öğretmenleri Sendikası'ndan Nehme Mahfuz, hükümetin bütçeyi onaylamayı ertelemesini eleştirerek, 'Bizi sokaklara dökülmeye mecbur ettiniz. Bizi daha fazla kışkırtmayın. Bizler sizlerden sadece adil bir skala ile maaş artışı bekliyoruz.' dedi.

Gösteriye katılan Ticaret Sendikası İşbirliği Kurulu Üyesi Muhammed Kasım da AA muhabirine, bazı derecelerdeki öğretmenlere hiç zam yapılmamasını kabul etmeyeceklerini belirtti.

Kasım, 'Bazı bakanların bütçede açığı bahane göstererek zamlardan kaçındıklarını biliyoruz. Bizler bunu kabul etmiyoruz. Meydanlarda ve siyasi alanda taleplerimizde kararlıyız ve bundan vazgeçmeyeceğiz.' diye konuştu.

Lübnan'ın güneyindeki bir lise müdürü Hiba Hatır ise tüm görüşlerden insanların eşit maaş artışı için gösteriye katıldığını söyledi.

-Lübnan 2017 bütçe görüşmeleri

Öte yandan, bütçe görüşmeleri hükümet içinde tartışmalara yol açtı. Bazı bakanlar tüm kamu çalışanları, öğretmenler ve emeklilere maaş artışı yapılmasını teklif ederken, bazı bakanlar ise böylesi bir artışın bütçe üzerindeki yükü artıracağını savundu.

Maliye Bakanı Ali Hasan Halil, maaş artışlarının bütçeye yaklaşık 800 milyon dolar ek maliyet getireceğini belirtti.
Kaynak: AA