Kumluca Toptancı Hallerinde Yeni Dönem

Belediye Başkanı Çetinkaya: 'Alınan bu kararlar, ürünlerin daha kaliteli ve hak ettiği değere satılmasını sağlayacaktır'.

Kumluca Toptancı Hallerinde, ihracata yönelik kasalara toplanmış patlıcan ve biber çeşitlerinin, piyasanın 30 kuruş üzerinde satılmasına ve Kumluca ile Beykent hallerinde ortak piyasa kurulmasına karar verildi.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya başkanlığında Toptancı Hali Komisyoncular Derneğinde düzenlenen toplantıyla toptancı hali sebze piyasasının oluşturulması için müzakere yapıldı.

Kumluca Komisyoncular Derneği Başkanı Selahattin Okur, Bekonak Komisyoncular Derneği Başkanı İbrahim Uğur Çakır, Mavikent Komisyoncular Derneği Başkanı Faik Öncel, Batı Antalya Tüccarlar Derneği Başkanı Hüseyin Güven, komisyoncular ve tüccarların katıldığı toplantı, fiyat belirleme konusunda sert tartışmalara sahne oldu.

Kumluca Belediye Başkanı Çetinkaya, toplantıda yaptığı konuşmada, Kumluca ve yöresinde üretilen ürünlerin kalitesinin dünya standartlarının üzerinde olduğunu, ancak pazarlama konusunda yaşanan sıkıntıların, üretilen ürünleri hak ettiği değere satılamamasına neden olduğunu söyledi.

Bu konularda üreticilerin de üzerine düşen görevler olduğunu ifade eden Çetinkaya, şunları kaydetti:

'2000'li yılların başında Kumluca halinde domateste ikili piyasa kurulmasını başlattık böylece hem ürünlerde kaliteyi yakaladık hem de üretilen ürünlerin hak ettiği değere satılmasını sağladık. Domateste değişim oldu, kaliteyi yakaladık. Biber ve patlıcanda da aynı uygulamayı yapalım. Sizden istirhamım şu: Piyasayı çift kurun, iki tane olsun. Göreceksiniz hem ürünler kaliteli olacak hem de çiftçi ürettiği ürününü hak ettiği değere satacak.' dedi.

- 'Alınan karar geri adım atmadan uygulanmalı'

Çetinkaya, kaliteli ürünlere fark verilmesinin, çiftçileri de ürün yetiştirmede kaliteye yönelteceğine işaret ederek, bu konuda komisyoncuların, tüccarların bir karar alması ve aldıkları kararı da geri adım atmadan uygulamaları gerektiğini belirtti.

Komisyoncu ve tüccarların tartışmalarının ardından ihracata gidecek patlıcan ve biber çeşitlerinde kasalara toplanmış ürünlere piyasadan 30 kuruş fark verilmesi kararlaştırıldı.

Toplantıda ayrıca, daha önce Beykent Toptancı Halinde sebze piyasasının kurulmamasına, Kumluca Toptancı Halinde, Beykonak ve Mavikent Komisyoncu Derneklerinin katılımıyla Kumluca Toptancı Halleri adı altından tek piyasa kurulması kararlaştırıldı.

Toplantı sonunda komisyonu ve tüccarlara teşekkür eden Çetinkaya, alınan kararların ürünlerin daha kaliteli ve hak ettikleri değere satılmasını sağlayacağını bildirdi.

Kaynak: AA