Kalkınma Bakanı Elvan Açıklaması (1)

'Son dönemde döviz piyasasında dalgalanma yaşandı. Ancak Merkez Bankasının zamanında ve etkili olarak uyguladığı para politikası önlemleriyle döviz kurundaki aşırı dalgalanma durmuştur ve döviz kuru aşağı yönlü bir eğilim izlemektedir''Önümüzdeki süreçte Türk lirasının yabancı para birimleri karşısında daha da güçlendiğini hep birlikte göreceğiz''Bu yıl ekonomimizde ciddi bir canlanma bekliyoruz. Bunun ilk işaretlerini, aldığımız bazı tedbirlerle bu ay almaya başladık'

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 'Son dönemde döviz piyasasında dalgalanma yaşandı. Ancak Merkez Bankasının zamanında ve etkili olarak uyguladığı para politikası önlemleriyle döviz kurundaki aşırı dalgalanma durmuştur ve döviz kuru aşağı yönlü bir eğilim izlemektedir.' dedi.

Elvan, Bloomberg HT tarafından düzenlenen 'Sektör Buluşmaları-Seramikte Türkiye' toplantısına katıldı. Konuşmasına Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak başlayan Elvan, yeni milli gelir serisine göre 2010-2015 döneminde Türkiye ekonomisinin ortalama yüzde 7,4 büyüme hızı gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye'nin 2016 yılında, yurt içinde yaşanan terör olaylarına, Rusya krizine, Suriyeli sığınmacı akınına, AB ülkelerinde yavaş seyreden büyümeye, turizm sektöründeki daralmaya, Fed'in faiz kararı sürecinin uluslararası finans piyasalarında yarattığı belirsizliğe ve zorlaşan dış likidite koşullarına rağmen ilk 9 ayda yüzde 2,2 büyüme kaydetiğini anımsatan Elvan, şunları kaydetti:

'Son açıklanan sanayi üretim endeksi ve diğer yurt içi üretim, ihracat ve talebe ilişkin göstergeler, yılın üçüncü çeyreğindeki daralma sonrasında ekonominin tekrar toparlandığını göstermektedir. Son dönemde döviz piyasasında dalgalanma yaşandı. Ancak Merkez Bankasının zamanında ve etkili olarak uyguladığı para politikası önlemleriyle döviz kurundaki aşırı dalgalanma durmuştur ve döviz kuru aşağı yönlü bir eğilim izlemektedir.

İnşallah önümüzdeki süreçte Türk lirasının yabancı para birimleri karşısında daha da güçlendiğini hep birlikte göreceğiz. Türkiye'nin makroekonomik dengelerinde bozulma ve herhangi bir kırılganlık söz konusu değildir. 2015 yılı sonu itibarıyla toplam yatırımların milli gelire oranı yüzde 28,3, toplam tasarrufların milli gelire oranı yüzde 24,8’dir. Dünya Bankası verilerine göre bu oranlar AB ve OECD üyesi ülkeler ortalamasının üzerindedir.'

Bakan Elvan, Dünya Bankasının, yayımladığı bir raporda Türkiye'nin yüzde 28,3'lük yatırım oranının Asya Kaplanları olarak tabir edilen ülkelerdeki yatırım oranları ile benzerlik gösterdiğini ifade ettiğine atıfta bulunarak, son dört yılda Merkezi Yönetim Bütçesi açığının milli gelire oranının yüzde 1 seviyesinde bulunduğuna işaret etti.

-'Dış ticarete yönelik tahminlerimizde herhangi bir değişiklik ihtiyacı bulunmamakta'

Geçtiğimiz yıl da bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1 seviyesinde gerçekleşmesinin, mali disiplinin korunuyor olduğunun ve bu kapsamında yaratılacak ek kaynaklar için alan sağlanabileceğinin göstergesi olduğunu belirten Elvan, 'Yine 2015 yılı itibarıyla AB tanımlı borç stokunun milli gelire oranı yüzde 27,5’e gerilemiştir. Bu oran Maastricht Kriterinin yarısının altındadır.' dedi.

Elvan, Türkiye'nin orta vadede daha hızlı büyüyebilmesi için enflasyonu ve cari açığı kontrollü bir biçimde sürdürmesinin önemli olduğuna dikkati çekerek, 2016 yılında ihracatın 142,6 milyar dolar, ithalatın ise 198,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı.

Bu gerçekleşmeler çerçevesinde dış ticarete yönelik tahminlerde herhangi bir değişiklik ihtiyacı bulunmadığını dile getiren Elvan, şöyle devam etti:

'2016 yılında ihracatın yüzde 47,9'u Avrupa Birliği ülkelerine yapılırken bu ülke grubuna ihracatta yüzde 6,8 oranında artış kaydedilmiştir. 2015 yılında cari açığın milli gelire oranı yüzde 3,8 olarak gerçekleşmiştir. 2016 yılında da turizm sektöründeki durgunluğa, jeopolitik sorunlara rağmen cari açığın yine yüzde 4'ün altında kalması söz konusudur.

Bu yıl ekonomimizde ciddi bir canlanma bekliyoruz. Bunun ilk işaretlerini, aldığımız bazı tedbirlerle bu ay almaya başladığımızı ifade etmek isterim. Orta Vadeli Program hedeflerini koruyoruz, önemli olan beklentilerdeki iyileşmedir. Belirsizliklerin, jeopolitik risklerin azalmasıyla birlikte ertelenen tüketim ve yatırım kararlarının devreye girmesiyle 2017 yılında yüzde 4,4 ve üzerinde büyüme hızına ulaşabileceğimize inanıyorum. Ekonomimizde bu potansiyel var.'

Elvan, potansiyel büyüme hızının son beş yılda yüzde 5,1 seviyesinde gerçekleştiğini, ki bu hızda bir miktar yukarı doğru yükselme bulunduğunu söyledi. Kurdaki oynaklığa işaret eden Elvan, 'Döviz kurundaki aşırı oynaklığın ortadan kalkması ve mali disiplinin sürdürülmesiyle birlikte kamu dengelerinin korunması, enflasyon üzerindeki baskıyı da azaltacak ve faiz oranlarının aşağı yönlü seyrine katkıda bulunacaktır.' diye konuştu.

Son dönemde yavaşlayan ekonomiye rağmen hükümetin mali istikrarı korumaya ve yapısal reformları hayata geçirmeye devam etmesinin önemli olduğunu dile getiren Elvan, verimli alanlara yönelen kamu yatırımlarının büyümeye destek vermesinin de büyük önem taşıdığını, özellikle 2016 yılının ağustos ayından itibaren ekonomiyi canlandırmak, yatırım ortamını iyileştirmek için gerekli tedbirleri sürekli aldıklarını anlattı.

(Sürecek)
Kaynak: AA