İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella Çin'de

Cumhurbaşkanı Mattarella: 'Çin ile uluslararası alanda iş birliğini güçlendirmeyi ve ÇinAvrupa ilişkilerinin derinlemesine gelişim kaydetmesini istiyoruz' Çin Devlet Başkanı Şi Cinping: 'Avrupa'nın bütünlüğünü ve entegrasyonunu destekliyoruz'.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Çin ile uluslararası alanda iş birliğini güçlendirmeyi istediklerini belirtti.

Mattarella, Çin’e yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Mattarella, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından başkent Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda bulunan Büyük Halk Salonu’nda resmi törenle karşılandı.

Görüşmeler kapsamında Çin ve İtalya arasında kültür, bilim, eğitim, sağlık, ticaret ve inovasyon alanlarında anlaşmalar imzalandı.

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella, ülkesinin Çin ile ekonomik ve ticari ilişkilerini daha fazla ilerletmeyi istediğini söyledi.

İtalya’nın çok taraflı açık ekonomi sistemini savunduğunu ifade eden Mattarella, Çin ile uluslararası alanda iş birliğini güçlendirmeyi ve Çin-Avrupa ilişkilerinin derinlemesine gelişim kaydetmesini istediklerini vurguladı.

Şi Cinping de İtalya’nın Çin’in 'Bir Kemer Bir Yol' inisiyatifine katılmasını arzu ettiklerini belirterek, Çin- İtalya, Çin-Avrupa arasındaki ilişkilerin küresel ekonomiye olumlu katkı sağlayacağını söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin çok çeşitli alanlarda geliştirilebileceğine dikkati çeken Şi, 'kazan kazan' ilkesi çerçevesinde hareket edilmesinin önemine değindi.

Şi, ülkesinin Avrupa’nın bütünlüğünü desteklediğine işaret ederek, Çin ve Avrupa ilişkilerinin barışçıl, istikrarlı ve karşılıklı tolerans kapsamında gelişmesini umduğunu belirtti.

Mattarella’nın temaslarına Şanghay ve Çongçin kentlerinde devam edeceği belirtildi.

Kaynak: AA