IOM'den 'Göçmenler İçin Farkındalık Kampanyası'

IOM, Libya'ya gelen Afrikalı göçmenlerin karşılaştığı tehlikelere karşı farkındalık oluşturmak için kampanya başlattı.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Afrika ülkelerinden Libya'ya çalışmak için gelen göçmenlerin bu ülkede karşılaştıkları 'korkunç şartlar' ve Akdeniz yoluyla İtalya'ya geçişlerdeki tehlikelere dikkat çekmek için 'Göçmenler için farkındalık kampanyası' başlattı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) göç örgütü olan IOM Akdeniz Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Flavio di Giacomo, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, 'Özellikle Batı Afrika olmak üzere Mısır ve Tunus'tan göçmenler daha iyi bir hayat için Libya'ya geliyor. Fakat bu ülkede ölüm, tehdit, istismar, şiddet ve fidye gibi insan hakları ihlalleriyle karşılaşıyorlar.' dedi.

Giacomo, Libya'da 500-600 bin Afrikalı göçmen bulunduğunu tahmin ettiklerini, buradaki tehlikeli şartlarla karşılaşan göçmenlerin İtalya'ya geçmek için bu kez de insan kaçakçılarının ağına düştüğünü ve bir çoğunun da Akdeniz'de hayatını kaybettiğini dile getirdi.

'Biz hiçbir Afrikalıya ülkenizi terk etmeyiniz diyemeyiz, fakat Libya'da ve Akdeniz'de onları büyük tehlikeler bekliyor.' ifadesini kullanan Giacomo, Libya'ya gelen kaçak göçmenlerin kendi ülkelerine 'öldürülme' korkusuyla geri dönemediklerini söyledi.

Sözcü Giacomo, söz konusu göçmenlerin Libya'da karşılaştıkları korkunç şartlar ve Akdeniz yoluyla İtalya'ya geçişlerdeki tehlikelere dikkat çekmek için 'Göçmenler için farkındalık kampanyası' başlattıklarını ve özellikle sosyal medyayı etkin şekilde kullanacaklarını aktardı.

Göçmenlerin özellikle sosyal medya ağı 'Facebook' üzerinden iletişim kurduklarını anlatan Giacomo, uluslararası sivil toplum örgütlerinin de desteklediği kampanya boyunca Afrikalı tanınmış müzisyenlerin çeşitli videolarla göçmenlere yönelik mesajlar vereceğini kaydetti.

BM 2016 yılında Akdeniz'i geçip Avrupa'ya ulaşmaya çalışan sığınmacılar için en ölümcül yıl olduğunu ve toplam 5 bin 79 sığınmacının yaşamını yitirdiğini bildirmişti.

Kaynak: AA