Bitlis'te Çığ Tatbikatı

Bitlis'te, VEDAŞ İl Müdürlüğünce düzenlenen, UMKE, AFAD ve 112 Sağlık ekiplerinin katıldığı tatbikatta, senaryo gereği çığ altında kalan 2 kişi kurtarıldı.

Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş (VEDAŞ) Bitlis İl Müdürlüğünce düzenlenen 'çığda arama kurtarma tatbikatı' gerçeği aratmadı.

Enerji nakil hatlarının dağlık alanlardan geçmesi ve yoğun kar nedeniyle yaşanabilecek çığ tehlikelerine karşı VEDAŞ İl Müdürlüğünce, Bitlis-Tatvan karayolunda dağlık bölgede tatbikat düzenlendi.

Senaryo gereği, Deliktaş köyünde meydana gelen elektrik arızasına müdahale etmek için giden ekiplerin üzerine çığ düşmesi sonucu, kar kütlelerinin altında kalan iki personelin kurtarılması için çalışma başlatıldı.

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), 112 Sağlık ve VEDAŞ ekiplerinden oluşan 52 kişinin katıldığı tatbikatta, kar altında kalan 2 kişi kurtarılarak hastaneye ulaştırıldı.

Tatbikatta, UMKE ve 112 Komuta Merkezi'nin paletli snowtrack ambulanslarıyla AFAD'ın 8x8 amfibik aracı da yer aldı.

VEDAŞ Müdürü Tahsin Uzunselvi, yaptığı açıklamada, personelin, teorikte gördükleri çığ ve donma tehlikesi sırasında nasıl davranması gerektiğiyle ilgili bir tatbikat gerçekleştirdiklerini söyledi.

Tatbikatın gerçeği aratmadığını ve amacına uygun gerçekleştiğini belirten Uzunselvi, şunları kaydetti:

'Özellikle enerji nakil hatlarımız dağlardan geçtiği için çığ bölgesinde bulunmaktadır. Dolayısıyla ekiplerimiz bu tür tehlikelerle karşı karşıya gelmektedir. Gerçekten ekiplerimiz dağ yamaçlarındaki enerji nakil hatlarında meydana gelen arızaları giderirken bu tür sıkıntılarla karşı karşı gelmektedir. Bu tatbikat, bu tür olaylara maruz kalan ekiplerimizin ilk etapta kimleri araması, nasıl bir seferberlik ve iş birliği halinde olmasına katkı sağlayacak.'
Kaynak: AA