ATB'nin Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı

ATB Başkanı Çandır: '(Biberde kalıntı iddialarına yönelik haber) Hiçbir bilimsel veriye dayanmayan bir haber, sektörümüzün itibarını olumsuz anlamda etkiledi. Binlerce kişinin ekmeğine engel olacak bir haber' 'Sektörümüzün doğasına uyumlu bir sosyal güvenlik sistemi kurgulanırsa tarım sektörünün istihdam yaratma potansiyeli işsizliğe ilaç olacak boyuttadır'

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, geçen haftalarda bir televizyon kanalında yayınlanan, biberde kalıntı iddialarına yönelik haberle ilgili, 'Hiçbir bilimsel veriye dayanmayan bir haber, sektörümüzün itibarını olumsuz anlamda etkiledi. Binlerce kişinin ekmeğine engel olacak bir haber.' dedi.

ATB'nin şubat ayı olağan meclis toplantısı, Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında ATB meclis salonunda yapıldı.

Toplantıda gündeme ve ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya ekonomisinin son 2 yıldır ülke ortalamasından negatif ayrışmaya devam ettiğini söyledi.

Son bir yılı aşkın süredir iş dünyası olarak gerek rakamlarla gerek yaşananlarla bu durumun daha derinden hisseder hale geldiklerini kaydeden Çandır, şöyle konuştu:

'Türkiye ortalamasında mevduatın nakdi kredileri karşılama oranı 2 yılda yüzde 81 oranında sabit kalırken Antalya'da 2015 yılında yüzde 58 olan karşılama oranı 2016 yılında yüzde 48'e gerilemiştir. 2015 yılında 100 liralık mevduata karşın 174 lira kredi kullanan kentimiz, 2016 yılında ise 100 liralık mevduata karşılık 208 lira kredi kullanır duruma gelmiştir. Bir başka anlatımla mevduatımız yaklaşık 2,5 milyar lira azalırken kredi borcumuz yaklaşık 5,5 milyar lira artmıştır. Piyasadaki zorluğu ifade eden önemli göstergelerden bir diğeri ise karşılıksız çek oranıdır. Ocak ayında karşılıksız çeklerde bir önceki aya göre binde 8 oranında, geçtiğimiz yılın ayına göre yüzde 3 oranında Türkiye ortalamasının üzerindeyiz.'

- Milli istihdam seferberliği

Son 2 aylık dönemde yatırım ortamının iyileştirilmesi, mevcut istihdamın korunması ve ilave yeni istihdamın sağlanması ile ilgili hükümet tarafından çeşitli kararların uygulamaya konulduğunu anımsatan Çandır, iş dünyası olarak bu teşviklerden ve kararlardan memnun olduklarını bildirdi.

Çandır, 'Ancak ülke genelinde yapılan bu iyileştirici tedbirler Antalya'nın içerisinde bulunduğu zorlukları aşmada yetersiz kalmaktadır. Buradan Antalya Yaklaşımı talebimizi yineliyorum.' diye konuştu.

Milli istihdam seferberliği kapsamında verilecek desteklerin yeni istihdam yaratılması yönünden çok önemli olduğunu ifade eden Çandır, 'Bugün asgari ücretle çalışan bir personelin işverene maliyeti 2 bin 177 liradır, 5 puanlık prim indirimi sonrasında bu rakam 2 bin 88,56 liradır. Uygulanacak teşvikle mevcut çalışanlarınıza ek olarak çalıştıracağınız her bir sigortalı için sizler sadece bin 404 lira ödeyeceksiniz. Geri kalan 773 liralık vergi yükümlülükleri ve primleri devlet karşılayacak. Mart ayında alım yaparsanız yıl sonuna kadar yüzde 35,5 tasarrufunuz olacak.' açıklamasında bulundu.

Çandır, genel işsizliğin azaltılması yönünde atılacak adımlar için tarım sektörünün büyük potansiyel taşıdığını da vurguladı. Tarım sektörüne özel bir sosyal güvenlik sistemi olması yönünde talepleri bulunduğunu ifade eden Çandır, 'Bu talebimizin gerçekleştirilmesi halinde sektörümüzün doğasına uyumlu bir sosyal güvenlik sistemi kurgulanırsa tarım sektörünün istihdam yaratma potansiyeli işsizliğe ilaç olacak boyuttadır.' diye konuştu.

- Antalya'ya canlı hayvan borsası

Başkan Çandır, Antalya'da canlı hayvan borsası açılması için ATB öncülüğünde şirket kurma izninin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandığını, ileriki günlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile tekrar görüşecek nihai sonucu vermeyi planladıklarını da bildirdi. Canlı hayvan borsasının bölgenin hayvancılığının gelişimine önemli katkı sağlayacağını belirten Çandır, 'Canlı hayvan borsasından sonra et borsası kurulması için de çalışacağız.' dedi.

- Biberde kalıntı iddiaları

Birkaç hafta önce bir televizyon kanalında biberde kalıntı iddiasıyla ilgili habere bölge üreticileri olarak çok üzüldüklerini ifade eden Çandır, 'Hiçbir bilimsel veriye dayanmayan bir haber, sektörümüzün itibarını olumsuz anlamda etkiledi. Binlerce kişinin ekmeğine engel olacak bir haber. Biz, TOBB, RTÜK, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ulaştırılmak üzere şikayetimizi yaptık.' ifadelerini kullandı.

Bazı ATB üyeleri de söz konusu haber üzerine biber fiyatlarında ciddi düşüşler meydana geldiğini dile getirdi.

Çandır, biberin elastikiyet kazanmasının temel sebebinin, su kaybı olduğunu vurguladı.

ATB Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Simav, Türkiye'de son dönemde yaşanan buzağı ölümlerine dikkati çekerek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ağırlıkta olmak üzere ülke genelinde yılda 1 milyon civarında buzağı ölümü gerçekleştiğini, bu sayının da Türkiye'nin ithal ettiği canlı hayvanın yaklaşık 2 katı olduğunu bildirdi.

Simav, buzağı ölümlerinin temel sebebinin yeterli bakım ve beklenmenin yapılmaması, anne ve buzağının aynı ortamda yaşamasından kaynaklandığını dile getirdi.
Kaynak: AA