400 İş Adamı Diyarbakır'a Yatırım Yapmak İçin Sıraya Girdi

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, 400 iş adamının Diyarbakır’da yatırım yapmak için beklediğini söyledi.

400 İş Adamı Diyarbakır'a Yatırım Yapmak İçin Sıraya Girdi
Diyarbakırlı olup da il dışında faaliyet gösteren yaklaşık 30 iş adamı, valiliğin organizesiyle Diyarbakır’da bir araya geldi. Bir otelde düzenlenen toplantıya Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ile aralarında bir dönem Fenerbahçe Spor Kulübünde asbaşkanlık yapan Nihat Özdemir, Türkiye Futbol Federasyonunda görev yapan Edip Eren’in de bulunduğu yaklaşık 30 iş adamı katıldı.

İş adamları buluşması toplantısının açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır’da yapımı süren Silvan barajının tamamıyla bittiği takdirde 300 bin kişiye ek istihdam oluşturacak bir proje olduğunu söyledi.

Projenin toplam bedelinin 6 buçuk milyar olduğunun altını çizen Vali Aksoy, “Diyarbakır bölgenin en önemli şehirlerinden biri ve önemli şehrin özelliklerine göre de ekonomik anlamda da bölgeye önderlik yapabilecek bir konumu var. Tekstil organize sanayi bölgesinin kuruluşunu tamamladık şu anda parselasyonları yapılıyor. Alt yapısının 2017 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca ihalesi yapılacak bir konuma geldiğini de sizlerle paylaşmak istiyorum. Yine Diyarbakır’a bir OSB yetmez daha fazla OSB’ye ihtiyaç var diyerek yola çıktık ve Şanlıurfa yolu üzerinde yaklaşık olarak 3 bin dönümlük bir alanda yeni bir OSB kurmak için çalışmalarımızı da belirli bir aşamaya kadar getirdik. 400’e yakın iş adamımızın Diyarbakır’ın içinden ve dışından Diyarbakır’a yatırım yapma ile ilgili ön çalışmalarının olduğunu biliyoruz. İş adamlarımızdan beklentim ve talebim imkanları varsa Diyarbakır’daki bu yatırımlara öncülük etmesidir. Bizler valilik olarak kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte hepsine yardımcı olmak bizim görev ve sorumluluğumuz bu sözü de buradan tekrar belirtmek istiyorum” dedi.



“Diyarbakır’a büyük miktarda yatırım gelecek”

İş adamları toplantısına katılmak üzere Diyarbakır’a gelen Nihat Özdemir de Diyarbakır’ın cazibe merkezleri programı kapsamında olan merkez illerden biri olduğunu söyledi.

Özdemir, şöyle devam etti:

“Hepimizin bildiği gibi Diyarbakır ayrıca 6’ncı bölge teşvik kapsamında. Onun için cazibe merkezi iller arasında yer alması ve 6’ncı bölge teşvikten faydalanılarak Diyarbakır yeniden yatırım hamlesinin başlayacağı bir il olarak görülüyor. Neden Diyarbakır’ın şansı çok yüksek, çünkü Diyarbakır alt yapı yönünden kendini çok hazır hale getirmiş illerimizden bir tanesi. Hepimizin bildiği gibi bütün illere yol bağlantılarını bitirmiş. Havalimanını bitirmiş. Uluslararası havalimanı niteliğinde bir havalimanı var. Demiryolu bağlantısı var. Dolayısı ile Diyarbakır yatırım alma konusunda çok avantajlı bir şehir. Bunun yanında da stratejik olarak bulunduğu yerde çok önemli. İran, Irak ve Suriye’ye çok yakın. İran ile Irak ile Suriye ile olan ilişkiler iyi noktaya doğru gitmekte. Hele Suriye’deki olaylar bittiği zaman Diyarbakır’a yatırım yapmanın anlamı farklı bir noktaya gelmektedir. Bütün bunların ışığında ve cazibe merkezlerinin sağladığı avantajlar, Diyarbakır’a çok büyük miktarda yatırımın geleceğini ve istihdama da çok büyük katkı sunacağı görülmektedir. Güvenlik yönünden de Diyarbakır bütün sıkıntılarını geride bırakmış bir il. Sur içinde önemli bir yatırıma girildi. Diyarbakır tarihini gösterecek yatırımlar sur içinde başladı.

Turizm de de merkez haline gelecektir. Kral Kızı barajı, Silvan barajı yapımı devam ediyor. Bunlar istihdama yardım edecek. Sadece hububat yönünden değil, meyveciliğe de geçilecek illerin başında gelebilir. Mevsimi çok uygun. Bunlar hepsi Diyarbakır’da yatırım yapmanın cazip olduğunun göstergesidir İlave OSB’nin yapılması, yeni organize sanayi bölgesinin yapılması, ilçelerde organize sanayi bölgeleri yapılması için çalışmalara başlanması, Diyarbakır’ın bu önümüzde ki günlerde yatırımlardan pay alacağını düşünmekteyiz. Diyarbakır Doğu Güneydoğunun merkezi olan bir yerde. Sadece Diyarbakır iş adamlarının değil, Bence bütün Türkiye de ki yatırımcı gruplarında Diyarbakır’ı düşünmelerinin kendilerine fayda getireceğini düşünmekteyim.”

Maraşlı iş adamından 100 milyon dolarlık yatırım

Daha sonra konuşan Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ise 2015’te Kahramanmaraş firmasının Diyarbakır’da 35 milyon dolarlık bir yatırım yaptığını hatırlattı. Yeşil, şunları söyledi:

“Şu anda 330 kişiyi istihdam etmiş durumda. Aynı firma şu anda yine Diyarbakır’da 100 milyon doların üzerinde yatırım kararı aldı iplik fabrikası ve konfeksiyon fabrikası. Diyarbakır’da yaşanan son olumsuzluklara rağmen tekrar yatırım kararı aldı. Bundan dolayı sadece Güneydoğu’daki iş adamları değil, bütün Türkiye’deki iş adamlarını Diyarbakır’da yatırım yapmaya davet ediyoruz.”
Kaynak: İHA