25 Aralık Darbe Teşebbüsü Davası

FETÖ/PDY'nin takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurarak darbeye teşebbüs ettiği' iddiasıyla, firari sanık Fetullah Gülen ile eski emniyet müdürü Yakub Saygılı'nın da aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 69 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY), takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurarak darbeye teşebbüs ettiği' iddiasıyla, firari sanık Fetullah Gülen ile eski emniyet müdürü Yakub Saygılı'nın da aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 69 sanığın yargılandığı davanın 14. duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı ile Kazım Aksoy, İbrahim Şener, Arif İbiş, Mehmet Habip Kunt, Mehmet Fatih Yiğit, Mustafa Demirhan ile 11 tutuksuz sanık katıldı. Başka suçtan tutuklu 4 sanığın da hazır bulunduğu duruşmada, müştekileri avukatları temsil etti.

Duruşma, yoklama işlemlerinin yapılmasının ardından, tutuksuz sanık Ahmet Usta'nın savunmasıyla sürüyor.

-Davanın savunma serüveni

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından hazırlanan iddianamede, bir numaralı sanık olarak Fetullah Gülen yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, eski Başbakan Yardımcısı AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Serhat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve eski Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu'nun 'müşteki' olarak yer aldığı iddianamede, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bazı bakan ve milletvekilleri 'mağdur' sıfatıyla bulunuyor.

İddianamede Gülen, Sinan Dursun, eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı, Kazım Aksoy ve Hamza Tosun'un da aralarında bulunduğu 67 sanığın, 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs' suçundan, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Sanık iki polis hakkında ise ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan, 7,5 ila on beşer yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, Gülen ve Dursun'un ayrıca 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütünü kurmak ve yönetmek' suçundan, 15 ila 22,5 yıl, 'devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal casusluk maksadıyla elde etmek' suçundan, 22,5 ila 30 yıl olmak üzere toplam 37 yıl 6 ay ila 52 yıl 6 ay arasında değişen sürelerde hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Ekim 2015 tarihinde iddianamenin kabulüne karar vermiş ve firari sanıklar Fetullah Gülen ve Sinan Dursun'un gıyabında tutuklanmasına hükmederek, iki sanık hakkında ayrıca kırmızı bülten çıkarılması talebinde bulunmuştu. Firari sanık Hamza Tosun hakkında ise yakalama kararı veren mahkeme heyeti, ilk duruşmanın 6 Ocak 2016'da yapılmasına hükmetmişti.

-13. duruşmada savunma alınmasına başlandı

Davanın ilk duruşmasında iddianamenin okunmasına başlanmıştı. Bugüne kadar geçen süreçte 12 duruşma yapılmış, bu duruşmalarda bin 453 sayfalık iddianame okunmuş ve sanıkların reddi hakim talepleri, bir üst mahkemece değerlendirileceği için bazı duruşmalar ertelenmek durumunda kalmıştı. Bu nedenlerle 28 Haziran 2016'da yapılan duruşma, 5 Eylül 2016 gününe ertelenmişti.

Mahkeme heyeti, bu süreç içerisinde FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin yaşanmasının ardından çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname doğrultusunda, iddianamenin özetinin okunmasına karar vermişti. 5 Eylül 2016'da yapılan duruşmada iddianamenin özeti okunarak, sanıkların savunmaları alınacaktı. Aynı duruşmada, yaşanan darbe girişimin ardından, bazı sanık avukatlarının müdafilikten çekilmesi üzerine, sanıkların savunmalarının alınmasına geçilemedi.

Bu nedenle mahkeme heyeti, sanıkların savunmalarını hazırlaması ve avukatlarının barodan tayin edilmesi amacıyla duruşmayı 1 Aralık 2016'ya erteledi. Bu tarihte yapılan 12. duruşmada da söz alan bir kısım sanık ve avukatları, bazı evrakların kendilerine ulaşmadığını öne sürerek, bu nedenle savunmalarının hazır olmadığını beyan etmişti. Mahkeme heyeti de 1 Aralık 2016'ta yapılan 12. duruşmada aldığı ara karar doğrultusunda, sanıklara savunmalarını hazırlamaları için son kez süre vererek, duruşmayı 21 ve 22 Şubat 2017'e ertelemişti. Dün yapılan duruşmada ilk kez sanıkların savunmasının alınmasına başlandı.

Kaynak: AA