'2. Türkiye Arapça Kitap Ve Kültür Günleri'

Türkiye, Suriye ve Fas'ın da arasında bulunduğu 22 ülkeden 50 yayınevinin katılımıyla gerçekleşen etkinlik 26 Şubat'a kadar sürecek.

Türkiye, Suriye, Suudi Arabistan, Lübnan, Ürdün, Mısır, Cezayir, Tunus, Fas ve Kuveyt gibi 22 ülkeden 50 yayınevi ve 100'den fazla alim, yazar ve akademisyenin katıldığı 2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri, 26 Şubat'a kadar devam edecek.

Etkinlik kapsamında gerçekleşen 'İslam Dünyasında Yeni Bir Dil Kurmak' konulu söyleşide, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan, gazeteci-yazar Ferhat Koç ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Başkanı Mahmut Bıyıklı konuşmacı olarak yer aldı.

Mahmut Bıyıklı'nın moderatör olarak yer aldığı söyleşide konuşan Doğan, Arapça'nın, İslami ilimlerin doğru kaynaklardan okunması ve öğrenilmesi açısından çok önemli olduğunu belirterek, 'Bu bakımdan Arapça'ya daha fazla önem vermeli ve benzer organizasyonlar ülkemizin diğer illerinde de gerçekleştirilmelidir. 20. yüzyılda Arap dünyasında kurulan manda yönetimleri, kadim kaynakları kendi istedikleri doğrultuda yeniden yazdı. Türk-Arap kültürlerinin din, dil, tarih, kültür, sanat, coğrafya gibi müşterek noktalarını ortadan kaldırmak ve İslam dünyasının birliğini bozmak için sürekli taarruzlarda bulunan Batılılar, aynısını ülkemizde de yapıyor. Dolayısıyla bunun idrakine varmalı, İslam dünyasının birliğini tesis için bu ve benzeri organizasyonları artırmalıyız.' değerlendirmesinde bulundu.

Ferhat Koç ise merhum Necmettin Erbakan'la yaşadığı kırk yıllık geçmişinden çeşitli hatıralar aktararak, Erbakan'ın Körfez Savaşı'nı durdurmak ve İslam dünyasının birlik ve beraberliğini korumak için çok mücadele ettiğini vurguladı.

TYB İstanbul Şube Başkanı Bıyıklı ise İslam dünyasında yeniden ortak bir dil kurmak ve bunu vahyin dili Arapça ile sağlamak amacıyla bu yıl ikincisini düzenledikleri Arapça Kitap ve Kültür Günlerinin hedefine ulaşacağını söyledi.

Organizasyonda ayrıca, 15 Temmuz fotoğraf sergisi, Türkçe-Arapça alt metin açıklamalarıyla ziyarete açıldı.
Kaynak: AA