Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk Açıklaması

'Kamu hizmetlerinin sürekliliği ve tarafsızlığı için memurluk güvencesi şarttır. Güvence memurun şahsına değil, yürüttüğü kamu hizmetinin niteliğine verilmektedir'

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 'Kamu hizmetlerinin sürekliliği ve tarafsızlığı için memurluk güvencesi şarttır. Güvence memurun şahsına değil, yürüttüğü kamu hizmetinin niteliğine verilmektedir.' ifadelerini kullandı.

Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin iktidara geldiği günden beri memurluk güvencesini kaldırmayı planladığını savundu.

Koncuk, son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun 'memurluk güvencesinin kaldırılacağını, yerine performansa dayalı bir sistem getirileceğini, bu güvencenin terör örgütlerini besleyen bir yapı arz ettiği ve 20 yıl sonrasını görebilen memurların darbe yaptığı' yönünde açıklama yaptığını anımsattı.

Darbeye kalkışanların memurlar değil, eli silahlı teröristler olduğunu ifade eden Koncuk, Müezzinoğlu'nun büyük bir yanılgı içerisinde bulunduğunu iddia etti.

Koncuk, terör örgütlerinin kamuda kendilerine yer edinmiş olmalarının, memurluk güvencesinden değil liyakate dayanmayan atama ve görevde yükselme uygulamalarının yaygınlaşmasından kaynaklandığını öne sürdü.

Bakan Müezzinoğlu'nun açıklamasında, '20 yıl sonra kimin nereye geleceği belli olan sistemde adam niye darbe planlamasın?' dediğini aktaran Koncuk, iş güvencesinin kamu hizmetlerinin tarafsızlığını ve sürekliliğini sağlamak adına oluşturulduğunu belirtti.

Koncuk, 'Kamu hizmetlerinin sürekliliği ve tarafsızlığı için memurluk güvencesi şarttır. Güvence memurun şahsına değil, yürüttüğü kamu hizmetinin niteliğine verilmektedir' ifadelerini kullandı.

Sistemin memurlara sınırsız ve koşulsuz bir güvence sunmadığına ve içinde bir ceza mekanizması barındırdığına dikkati çeken Koncuk, bu kapsamda 15 Temmuz sonrasında 100 binin üzerinde kamu görevlisinin görevlerinden uzaklaştırıldığını veya ihraç edildiğini anımsattı.

Koncuk, Bursa'da 21-23 Ekim 2016'da Bakan Müezzinoğlu ile bütün kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin de katılımıyla yapılan Kamu Personel Rejimi Çalıştay'ında memurluk güvencesinin kaldırılmasının uygun olmadığı sonucuna varıldığını ifade etti.

Koncuk, şu değerlendirmede bulundu:

'Gerek yaşadığımız acı tecrübeler, gerekse bilimsel bütün çalışmalar, kamu hizmetlerinin tarafsızlığı ve sürekliliği, devletin, dönemsel olarak kişilerin veya grupların etkisinde kalmaması ve devamlılığı amacıyla memurluk güvencesini zorunlu kılarken, memurların iş güvencesini kaldırmak adına 3 milyon kamu görevlisini darbenin sorumlusu olarak göstermek siyasi etikle bağdaşmayacak bir durumdur. Bir kere daha ifade ediyoruz ki, memurluk güvencesi Türkiye Kamu-Sen'in kırmızı çizgisidir.'
Kaynak: AA