Sivas Olayları Davası

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin davadan dosyası ayrılan 3 firari sanık hakkındaki davanın görülmesine devam edildi Müşteki avukatlarından Piroğul, firari sanıkların 680 sayılı KHK kapsamından vatandaşlıktan çıkarılmasını talep etti.

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin davadan dosyası ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş'ın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, müdahil ailelerinin avukatları katıldı.

Duruşmada, haklarında yokluğunda tutuklama kararı bulunan sanıkların yakalanması için emniyet ve diğer kurumlara yazılan müzekkerelere cevap verildiği, yapılan araştırmalarda sanıkların, nüfusa kayıtlı oldukları köylerinde ve diğer adreslerinde bulunamadıkları belirtildi.

Müdahil avukatlarından Hasan Cem Yılmaz, Almanya'daki Alevi derneklerin yapmış olduğu çalışma sonucunda sanıklardan Murat Sonkur'un adresinin tespit edildiğini, bu bilgileri mahkeme ile paylaşacaklarını söyledi.

Yılmaz, sanıklardan Eren Ceylan ile ilgili daha önce yapılan iade talebine gelen cevapta, Türkiye'de adil yargılanma ilkesi olmadığı öne sürülerek talebin reddedildiğini aktardı. Bu kararın hukuk açısından kabul edilmez olduğunu ifade eden Yılmaz, sanıkların yargılanabilmesi için iade talebinin yenilenmesini istedi.

- Vatandaşlıktan çıkarılma talebi

Müdahil avukatlarından Coşkun Özgür Piroğlu da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yayımlanan 680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile hakkından soruşturma olan Türk vatandaşlarının, mahkemenin talebine rağmen 3 ay içinde yurda dönmemeleri halinde vatandaşlıktan çıkarılmasını öngören bir düzenleme yapıldığını ifade etti.

Söz konusu düzenlemedeki hükümlerin davanın sanıkları için de geçerli olduğuna dikkati çeken Piroğlu, 'Yurt dışındaki FETÖ'cüler için çıkarılan bu KHK kapsamında, bu davanın 3 sanığının vatandaşlıktan çıkarılmasını talep ediyoruz. Böyle bir suçun failleri, bu ülkenin vatandaşı olarak kalmamalıdır.' dedi.

Piroğlu'nun bu talebine davanın diğer müşteki avukatları karşı çıkarak, talebe katılmadıklarını beyan etti.

Bunun üzerine Piroğlu, 'Sanıkların vatandaşlıktan çıkarılması, Türk vatandaşlarına yönelik işledikleri bir suçtan dolayı yargılanamayacakları anlamına gelmez.' açıklamasını yaptı.

Müşteki avukatlarının beyanlarından sonra ara kararı açıklayan mahkeme, 'sanıklar hakkındaki yokluğunda tutukluluk kararının devamına ve infazının beklenmesine', 'sanıklar için bir kez daha Almanya'dan iade talebinden bulunulmasına', 'sanıkların vatandaşlıktan çıkarılmasına yönelik talebin ise değerlendirilmesine' karar verdi.

Davanın bir sonraki duruşması, 26 Mayıs'ta görülecek.

- Davanın seyri

Sivas ana davasında Ankara 1 Nolu DGM'de tutuklu yargılanan sanıklardan Sonkur, 2911 sayılı Kanun'a muhalefet suçundan 3 yıl, Karataş ve Ceylan ise ''Madımak Oteli'ni yakarak 35 kişinin ölümüne neden olmak'' ve ''45 kişiyi yangın çıkartmak suretiyle öldürmeye kalkışmak'' suçundan 15'er yıl hapse mahkum edilmişti.

Sanıkların tahliyelerine karar veren mahkeme, haklarındaki hükmün Yargıtay'da bozulmasının ardından tekrar görülen davada, bulunamadıkları gerekçesiyle bu sanıklar hakkındaki dosyayı ana dava dosyasından ayırmıştı.

İddianamede, sanıkların ''terör örgütü üyesi olmak ve propagandasını yapmak'' suçlarından cezalandırılmaları istenmişti.

Kaynak: AA