Protesto Edilen Senet Adedi Ocak'ta Yüzde 2,8 Arttı

Ocak ayında 85 bin adet protesto edildi. Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı ise yıllık bazda yüzde 30 arttı.



Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin yaptığı açıklamaya göre, 2017 yılı Ocak ayı senet istatistiklerini açıkladı.

Buna göre; 2017 yılının ilk ayında 85 bin adet senet protesto edilirken, bu senetlerin toplam parasal tutarı 1,3 milyar TL oldu. Protesto edilen senet adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8, senet tutarı ise yüzde 37,8 oranında arttı.

Adet olarak en fazla senedin protesto edildiği ilk 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Bursa oldu. Tutar olarak, Türkiye genelinde protesto edilen senetlerin yüzde 25’ini İstanbul ilindekiler oluştururken, İstanbul’u yüzde 12 ile Kocaeli, yüzde 8 ile Ankara, yüzde 6 ile İzmir ve yüzde 5 ile Konya izledi. Protesto edilen senetlerin tutar olarak en düşük olduğu iller ise Kilis, Bayburt ve Tunceli oldu.

Bankalara ibraz edilen çekler

Yılın ilk ayında, bankalara ibraz edilen çek tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52 artarak 69 milyar TL, ibraz edilen çek adedi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72,8 artarak 2,1 milyon adet seviyesinde gerçekleşti. Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında artarken, karşılıksız işlemi yapılan çek adedi yüzde 44 oranında arttı. Parasal tutarı 2,3 milyar TL olan 64,4 bin adet çeke karşılıksız işlemi yapıldı. Aynı dönemde, karşılıksız işlemi yapılan 191 milyon TL tutarındaki 6,3 bin adet çek daha sonra ödendi.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranı

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı tutar olarak geçen yılın aynı dönemine göre 0,5 puanlık azalışla yüzde 3,3 olurken, adet olarak 0,6 puanlık azalış ile yüzde 3,1 oldu. Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı ve adedinin en fazla olduğu 5 il, sırasıyla İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir oldu. Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu iller ise yüzde 12,3 ile Iğdır, yüzde 10,7 ile Ardahan, yüzde 10 ile Kars, yüzde 8,3 ile Yozgat ve yüzde 7,7 ile Kırklareli oldu. Tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 2,1 ile Çanakkale, yüzde 1,9 ile Giresun ve yüzde 1,5 ile Sinop oldu. Adet olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla yüzde 6,4 ile Iğdır, yüzde 6 ile Ağrı, yüzde 4,6 ile Bitlis ve Şanlıurfa, yüzde 4,5 ile Düzce oldu. Adet olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 1,7 ile Sinop, yüzde 1,6 ile Aksaray ve yüzde 1,6 ile Çanakkale oldu.
Kaynak: İHA