Nepal 20 Yıl Sonra Sandık Başına Gidecek

700 belediye ve köy ihtiyar heyetinde 14 Mayıs'ta seçime gidilecek.

Nepal'de, en son 1997 yılında yapılan yerel seçimler 20 yılın ardından, ilk kez mayıs ayında düzenlenecek.

Seçim Komisyonu ile iktidardaki parti liderleri ve temsilcileri arasında düzenlenen toplantıların ardından yapılan açıklamada, 700 belediye ve köy ihtiyar heyetinde 14 Mayıs'ta seçime gidileceği bildirildi.

Nepal Başbakanı Pushpa Kamal Dahal, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, seçim tarihinin açıklanmasını 'tarihi' olarak nitelendirdi.

Dahal, 'Seçimleri düzenlemekte kararlıyız. Anayasa değişikliğini çok yakında masaya yatıracağız. Seçime gidiyoruz ve ben herkesi destek vermeye çağırıyorum.' dedi.

Diğer yandan, seçim tarihleri ​​açıklanmadan önce anayasa değişikliği talep eden muhalif bir grubun 7 lideri tarafından imzalanan bildiride, yarın ülkenin güneyinde protesto gösterisi düzenleneceği belirtildi.

Bildiride, 'Açıklanan seçim tarihleri Nepal halkı için talihsizliktir. Bu anayasaya aykırıdır. Bu karar, yerel organlar için pozisyonların sayısı belirlenmeden verilmiştir.' ifadesine yer verildi.

'Bilimsellikten uzak' ve 'eksik' bir rapora dayanarak, tarihlerin kabul edilmeyeceğinin vurgulandığı bildiride şunlar kaydedildi:

'Hükümet, bizimle yaptığı anlaşma uyarınca anayasayı değiştirmedikçe protestolara devam etmek zorunda kalacağız.'

Nepal parlamentosu, siyasi partiler arasındaki fikir ayrılıkları nedeniyle yıllardır ertelenen yeni anayasayı 16 Eylül 2015'de kabul etmişti.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Bhesh Raj Adhikari, 9 Şubat'ta, 2015 anayasasını yürürlüğe koyan mevcut kurucu meclisin görev süresinin, 12 Ocak'ta sona erdiğini belirterek, 'Devlet Başkanı Bidhya Devi Bhandari, seçim tarihinin açıklanmasındaki gecikmenin bir krize yol açabileceği gerekçesiyle endişe duyuyor.' demişti.

Yeni anayasa, yedi yıl geçici anayasayla yönetilen Nepal'i yedi eyalete ayırıyor. Aralarında Madhesilerin de bulunduğu bazı etnik gruplar, 2015'de eyaletlerin anayasada belirlenen yapısını ve sınırlarını protesto etmek için gösteriler düzenlemişti.

Ülkenin güneyindeki protestolarda, göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 50 kişi hayatını kaybetmişti.
Kaynak: AA