Irak Başbakanı İbadi Açıklaması

'Irak güvenlik güçleri operasyonunun başladığı ilk andan itibaren önemli ilerleme kaydetti' 'DEAŞ unsurları büyük bir yenilgi içerisinde. Irak güçlerinin Musul Havalimanının çevre bölgelerine yaklaşması da bunu kanıtlar nitelikte'

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Musul kent merkezinin batı yakasının geri alınması için başlatılan askeri operasyonda Irak ordusunun kısa sürede ciddi ilerleme kaydettiğini bildirdi.

İbadi, başkent Bağdat'ta düzenlediği haftalık basın toplantısında, Musul'un batı yakasını elinde tutan DEAŞ militanlarının durumuna ilişkin, 'DEAŞ unsurları büyük bir yenilgi içinde. Irak güçlerinin Musul Havalimanı'nın çevre bölgelerine yaklaşması da bunu kanıtlar nitelikte.' diye konuştu.

İbadi, Musul halkı ve emniyet güçleri arasında güçlü bir dayanışma olduğunu söyledi.

Savaş cephesindeki yabancı askerlerin varlığıyla ilgili ise İbadi, Musul'un batı yakasında Irak güçlerinin yanında sadece ABD, Fransa, İngiltere ve diğer yabancı askeri danışmanlar bulunduğu bilgisini verdi.

DEAŞ'ın ortaya çıkıp, Irak topraklarının üçte birini elinde tuttuğu dönemi hatırlatan İbadi, şunları kaydetti:

'Kimse DEAŞ'ın Irak'ta böyle kolay bir şekilde ortadan kaldırılacağına inanmıyordu. Irak'ın bir devlet olarak sona erdiğine, birkaç devlete bölündüğü kanısındaydılar. Bir zamanlar Bağdat'ın kuzeyinden itibaren sınırlar vardı. Biz (Irak merkezi hükümeti) ve Kürdistan Bölgesi arasındaki karayolu bağlantısı kopmuş, aramızdaki bölgeyi DEAŞ kontrol ediyordu.'
Kaynak: AA