Hububat, Bakliyat Ve Yağlı Tohumlar Sektör Başkanı Altunkaya Oldu

Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu başkanlığına, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya seçildi.

Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu başkanlığına, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya seçildi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliğinden (GAİB) yapılan açıklamaya göre, hizmet binasında toplanan Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu temsilcileri, Şahin Batallı’nın görevinden istifa etmesinin ardından boşalan sektör kurulu başkanlığı görevine oy birliğiyle Mahsum Altunkaya'yı seçti.

Altunkaya, seçimin ardından yaptığı açıklamada, önemli bir görevi devraldığını belirterek, sektörün daha iyi noktalara taşınması için çalışacaklarını belirtti.

Kendisine güvenen ve destek veren sektör temsilcilerine teşekkür eden Altunkaya, Türkiye’de hububat sektörünün istenilen seviyelere geldiğini, daha da iyi olması için çalışacaklarını ifade etti.

Bakliyat için aynı şeyi söyleyemeyeceğini aktaran Altunkaya, bakliyatın tanıtımına ağırlık vereceklerini ve pazar analizleriyle bu sektörü de istenilen seviyelere taşıyacaklarını kaydetti.

Altunkaya, geçen senenin hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatına da değinerek, geçen sene 6 milyar 366 milyon 372 bin dolarlık ihracata imza atıldığını hatırlattı.

Bu ihracatın 2 milyar 20 milyon 945 bin dolarlık kısmının Güneydoğu’dan yapıldığına işaret eden Altunkaya, İstanbul İhracatçı Birliklerinin 1 milyar 728 milyon 85 bin dolar, Akdeniz İhracatçı Birliklerinin ise 1 milyar 61 milyon 242 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, ihracattın kalan kısmını da diğer ihracatçı birliklerinin karşıladığını aktardı.

Altunkaya, ülkelere ihracatta Irak’ın açık ara önde olduğuna dikkati çekerek, 2016 yılında Irak’a 1 milyar 752 milyon 262 bin dolarlık ihracat yaptıklarını ifade etti. Bu ülkeyi 453 milyon 269 bin dolarla Suriye’nin, 305 milyon 895 bin dolarla da Amerika’nın izlediğini belirten Altunkaya, pastacılık, değirmencilik ürünleri ve bitkisel yağlar ihracatının önemli kalemler olduğunu vurguladı.

Bu seneyi hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı için milat olarak belirlediklerine dikkati çeken Altunkaya, yıl sonunda hem hububatta hem de bakliyatta önemli artışlar elde edeceklerini kaydetti.
Kaynak: AA