Fransa Başbakanı Cazeneuve Çin'de

Fransa Başbakanı Cazeneuve, Çin'i, ticari korumacılık konusunda engelleri kaldırmaya çağırdı Çin Başbakanı Li, Avrupa’nın küreselleşme açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Fransa Başbakanı Bernard Cazeneuve, Çin'e yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde mevkidaşı Li Kıçiang ile bir araya geldi.

Cazeneuve, Çin Başbakanı Li Kıçiang tarafından başkent Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda bulunan Büyük Halk Salonu’nda resmi törenle karşılandı.

Heyetler arası görüşmelerin ardından Çin ve Fransa arasında nükleer enerji, ekonomi, bilimsel araştırma ve turizm alanında anlaşmalar imzalandı, bölgesel ve küresel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

İki lider, düzenlenen ortak basın toplantısında, ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve daha sıkı iş birliğinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Çin’in, Avrupa’nın bütünlüğünü desteklediğini belirten Çin Başbakanı Li, Avrupa’nın dünyanın çok kutuplu yapısı için önemli olduğunu söyledi.

Li, Avrupa’nın gelişmesi ve istikrarının sadece Çin-Fransa ve Çin-Avrupa ilişkileri için değil, küreselleşme açısından da büyük önem taşıdığını ifade ederek ülkesinin yabancı yatırımcılara daha iyi bir iklim sunmak için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Eşitliğe dayalı iş birliği ve karşılıklı saygı modeliyle ticari sürtüşmelerin barışçıl bir şekilde çözüleceğini söyleyen Li, ticaret savaşının kimseye bir yararı olmayacağını belirtti.

Çin'e ticari korumacılık konusunda engelleri kaldırmaya çağıran Cazeneuve de engellerin aşılmasının zaman alabileceğini ancak bu konuda irade olması durumunda söz konusu hedefe ulaşılacağını belirtti.

Cazeneuve, iki ülke ilişkilerinin nükleer enerjinin sivil kullanımı konusundaki iş birliğine olumlu şekilde yansıdığını vurgulayarak, Fransa ve Çin’in siyasi, ekonomi, yatırım, bilim, tarım, nükleer enerji, iklim ve eğitim gibi konularda iş birliğini güçlendirmek istediğini dile getirdi.

Çin ve AB’nin ortak çıkarlarının geniş bir yelpazeyi kapsadığını dile getiren Cazeneuve, tarafların, Pekin yönetiminin Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) Katılım Protokolü'nün 15'inci maddesine göre yükümlülüklerini yerine getirme konusunda yeterliliğe sahip olduğunu belirtti.

DTÖ’nün katılım protokolünün ilgili maddesine göre, Çin 15 yıl için serbest piyasa ekonomisi olarak kabul edilmişti. Bu süre geçen aralık ayında sona ermişti.

Çin'de üç günlük ziyaret kapsamında temasları süren Fransa Başbakanı Cazeneuve, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşecek.

Kaynak: AA