'Cemaatin Kalesini Yıkmış Kumandan Gibi Tepki Aldım'

Erzurum'da, FETÖ/PDY üyesi oldukları ileri sürülen eski Erzurum Baro Başkanı Mehmet Güzel'in de aralarında yer aldığı 4 avukat hakkında 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı Tanık olarak ifade veren eski Erzurum Baro Başkanı Faruk Terzioğlu, örgüt hakkında bilgiler aktardı Tanık Terzioğlu'nun iddianamede yer alan ifadesinden: 'Baro başkanı seçildikten sonra birdenbire benim cemaate karşı bu seçimi nasıl kazandığım yönünde söylentiler yayılmaya başlandı hatta cemaatin kalesini yıkmış kumandan gibi tepki aldım. Cemaatçi olarak bilinen birçok arkadaş bana hasmane tavır aldı'

MUHAMMET MUTAF - Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi oldukları ileri sürülen eski Erzurum Baro Başkanı Mehmet Güzel'in de aralarında yer aldığı 4 avukat hakkında hazırlanan iddianamede tanık olarak ifadelerine yer verilen eski Erzurum Baro Başkanı Faruk Terzioğlu, örgüt hakkında bilgiler aktardı.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından örgüt üyeliğiyle suçlanan eski Erzurum Baro Başkanı olan avukat Mehmet Güzel, avukat Fatih Topal ve ByLock kullanıcısı olmakla suçlanan avukatlar Hakan Dişkeser ile Şerafettin Yaşar Laloğlu hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı.

Hazırlanan 82 sayfalık iddianamede, mahkemece kabul edildi. Güzel'in de aralarında yer aldığı 4 avukat hakkında 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

- FETÖ elebaşı Gülen ile aynı yerleşkede kaldılar

İddianamede, tanık ifadelerinden elde edilen bilgilere göre sanıklardan Güzel, Dişkeser ve Laloğlu'nun örgütün toplantılarına katıldıkları ve yurt dışına birlikte çıktıkları, Dişkeser ve Laloğlu'nun Pensilvanya'ya geçerek Gülen'in kaldığı yerleşkede kaldıkları ve 17-25 Aralık'tan sonra da örgüt faaliyetlerine katılmaya devam ettikleri ve Bank Asya'da tüm sanıkların hesaplarının olduğu vurgulandı.

22 tanığın yer aldığı iddianamede, tanıklardan eski Erzurum Baro Başkanı Faruk Terzioğlu'nun beyanlarına da yer verildi.

Terzioğlu, tanık olarak verdiği ifadede 2006-2011 yılları arasında Ankara'da müşavirlik yaptığı için Erzurum Barosu'yla irtibatının olmadığını belirterek, 2011 yılında Erzurum'a geldiğinde arkadaşlarının 'cemaatçilerin Baro yönetimini ele geçirdiğini' söylediğini aktardı.

Kendisine 'bütün avukatlık işlerinin cemaatçi avukatlarca takip edilmek istendiğinin' aktarıldığını anlatan Terzioğlu, Güzel ve ortağı Laloğlu'nun Baro makamını özel işler için kullandıkları, Güzel'in genç avukatlara hakimlik ve savcılık sınavlarında referans olacağını söyleyip yandaş topladığı, hukuk derneği kurarak genç avukatları etraflarına topladıkları, Laloğlu'nun ev kiralayarak genç avukatlarla sohbet toplantıları yaptığı yönünde bilgiler aldığını söyledi.

- Baro başkanlığını kazanınca örgütün tepkisini çekti

Terzioğlu, avukatların ısrarları üzerine sağlık sorunları olmasına rağmen Baro seçimlerine aday olup başkanlığı kazandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

'Baro başkanı seçildikten sonra birdenbire benim cemaate karşı bu seçimi nasıl kazandığım yönünde söylentiler yayılmaya başlandı hatta cemaatin bir kalesini yıkmış kumandan gibi tepki aldım. Cemaatçi olarak bilinen birçok arkadaş bana hasmane tavır aldı.'

Faruk Terzioğlu, göreve başladıktan sonra bir yılda yönetim kurulundaki cemaatçi ve destekçilerinin istifa ettiğini anlattı.

Güzel ve Laloğlu'nun dönemin özel yetkili mahkemelerinde avukatlık yapmaya başladığını öğrendiğini belirten Terzioğlu, 'Bu özel yetkili mahkeme hakim ve savcılarının davalarda takdir haklarını sanıklar Güzel ve Laloğlu'nun istediği yönde kullandıklarını öğrendim. Özel yetkili mahkemelerle ilgili yasal düzenleme yapılıp bu mahkemelerin yetkileri kısıtlanınca cemaatçi avukatlar adliye önünde basın açıklaması yapıp özel yetkili hakim ve savcılara destek olduklarını gösterdiler.' diye konuştu.

Terzioğlu, 17-25 Aralık süreci sonrasında sanıkların yürütülen soruşturmalarda 'cemaatin savunucusu' gibi hareket ettiklerini, yaptıkları her eylemin bu şahısların 'cemaate' mensup olduklarının bir göstergesi olduğunu iddia ederek, Güzel ve Laloğlu'nun sık sık ABD'ye giderek Fetullah Gülen ile görüştüklerini duyduklarını ileri sürdü.

Diğer tanıklar da sanıkları suçlayıcı yönde ifade verdi.

İddianamede, sanıklardan eski Erzurum Baro Başkanı olan avukat Mehmet Güzel ile avukatlar Fatih Topal, Hakan Dişkeser ve Şerafettin Yaşar Laloğlu'nun 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.
Kaynak: AA