BMGK Ve Guterres'ten Churkin İçin Taziye Mesajı

Taziye mesajları yayımlayan BMGK ve BM Genel Sekreteri Guterres, Churkin'in ailesi ve Rus hükümetine başsağlığı dileklerini iletti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York'ta hayatını kaybeden Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin için taziye mesajı yayımladı.

Churkin'in görevi sırasında birçok kez ters düştüğü Ukrayna'nın dönem başkanlığındaki BMGK'dan yapılan açıklamada, Churkin'in ölümünden duyulan üzüntü ifade edildi.

Açıklamada, 40 yıldan uzun süredir Rus Dışişlerinde, 10 yıldan fazladır da BM'de görev yapan Büyükelçi Churkin'in ailesi ve Rus hükümetine başsağlığı dilekleri sunuldu.

Guterres adına yapılan taziye açıklamasında ise Churkin'in hitabet yeteneği ve zekasına dikkat çekilerek, BM'ye yaptığı katkılar dolayısıyla Genel Sekreter'in Rus büyükelçiye olan takdirleri belirtildi.

BM Genel Kurulu Başkanı Peter Thomson da açıklamasında, 'BM ailesinin en etkili ve saygı duyulan üyelerinden birisini kaybettik. İsmi BM tarihinde hep yaşayacak.' ifadelerini kullandı.

Thomson, Vitaly Churkin'in anısına BM Genel Kurulunda toplantı düzenlemeyi planladıklarını da aktardı.

ABD'nin yeni BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise yazılı açıklamasında, Churkin ile kısa bir süre çalışma imkanı bulduklarını hatırlatarak, 'Olaylara her zaman aynı açıdan bakmasak da Churkin ülkesinin politikalarını her zaman büyük bir yetenekle savundu. Ailesi ve Rus hükümetine dualarımızı ve taziyelerimizi sunuyoruz.' değerlendirmesini yaptı.

- Kesin ölüm nedeni açıklanmadı

Rusya'nın BM Daimi Temsilciliği görevini 2006 yılından itibaren yürüten Vitaly Churkin, dün sabah Rus misyonunda aniden rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı.

Kalp krizi geçirdiği duyurulan ve hastanede müdahalelere rağmen kurtarılamayan Churkin'in kesin ölüm nedenine ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

Cenaze programı da henüz duyurulmayan Churkin için Rusya'nın BM Daimi Temsilciliğinde üç gün süreyle taziye defteri açılacak.

Doğum günü bugün olan Churkin, 1952 yılında dünyaya gelmiş ve 1974'te dışişleri kariyerine başlamıştı.

Irina Churkina ile evli olan Rus büyükelçinin, Anastasia adında bir kızı ve Maksim isimli oğlu bulunuyor.
Kaynak: AA