Antalya'da Hoşgörü Projesi Toplantısı

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Ünal: 'Mülteciler gittikleri ülkelerde istenmiyorlar ancak bu bir çözüm değil'.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Mustafa Ünal, 'Mülteciler gittikleri ülkelerde istenmiyorlar ancak bu bir çözüm değil. Bu, sorunu görmemek, kabul etmemek anlamına geliyor. Bizim bunu bir şekilde adaptasyon süreçleri ile avantaj haline dönüştürmemiz gerekiyor.' dedi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Akdeniz Üniversitesi koordinatörlüğünde 2 Avrupalı ve 4 yerel kurumla birlikte yürütülen, 'Mülteci ve Göçmen Toplulukları İçin Hoşgörü Projesi' isimli yetişkin eğitimi projesinin açılış toplantısı, Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi konferans salonunda yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, mülteci sorununun küresel bir sorun olduğunu, eskiden daha çok savaşlar nedeniyle mültecilik sorununun yaşandığını, bugün buna ek olarak sosyolojik nedenlerin, ülkelerdeki geri kalmışlık düzeyinin, eğitim, sağlık gibi hizmetlere ulaşamama gibi faktörlerin etkisi olduğunu ifade etti.

Mülteci sorunun bugün de büyük bir sorun olarak ülkelerin karşısında olduğunu aktaran Ünal şunları kaydetti:

'Mülteciler gittikleri ülkelerde istenmiyorlar ancak bu bir çözüm değil. Bu, sorunu görmemek, kabul etmemek anlamına geliyor. Bizim bunu bir şekilde adaptasyon süreçleri ile avantaj haline dönüştürmemiz gerekiyor. Onları dışlayarak, onlara iş vermeyerek asla bu problemi çözemeyiz.

Kabullenip ne yapabilirizi düşünmemiz gerekiyor. Bu insanların fizik ve beyin gücünden faydalanmamız gerekiyor. Almanya ve İspanya bunu nasıl yapmış. Bu örnekleri kendimize örnek olarak alıp, ülkemizde ne yapabiliriz ona bakmalıyız.'

Toplantıda konuşan Turizm Fakültesi Dekanı Beykan Çizel de projenin, Akdeniz Üniversitesinin göçmen ve mültecilere yönelik hazırladığı bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu dile getirdi.
Kaynak: AA