ABD Askerleri Bulgaristan'da

ABD askerleri Atlantik Kararlılık Operasyonu kapsamında Bulgaristan'a ulaştı.

NATO'nun doğu sınırını güçlendirmeyi amaçlayan Atlantik Kararlılık Operasyonu kapsamında Bulgaristan’a gönderilen ABD Silahlı Kuvvetleri personelinin ve teçhizatının bu ülkeye ulaştığı bildirildi.

Bulgaristan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD Silahlı Kuvvetleri'nin 3. Zırhlı Tugayı ve 4. Piyade Bölüğünden 120 personel ve 5 adet 'Bradley' tipi zırhlı aracın Novo Selo üssüne getirildiği ve ABD askeri birimlerinin ilk çalışmalarına başladığı ifade edildi.

Askerleri karşılama töreninde konuşan Bulgaristan Savunma Bakanlığı Ortak Tesis ve Koordinasyon Daire Müdürü Yordan Yardanov, ABD’nin Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanlığı himayesinde düzenlenen Avrupa müttefiklerine destek amaçlı Atlantik Kararlılık Operasyonu'na Bulgaristan’ın katkısına ilişkin olarak, 'Bulgaristan'ın kolektif güvenlik ve savunma sistemine ortaklığından dolayı güvenlik alanındaki benzer inisiyatiflere katılımımız öncelikli önem taşıyor.' dedi.

Yordanov, ABD personelinin Bulgar askeri personeliyle ortak tatbikat ve eğitim çalışmaları yapacağını kaydetti.

Amerikalı komutanlardan Yarbay Jason Sabott, ortak eğitim çalışmalarının ABD'nin savunma alanında müttefiklerine verdiği değerin açık bir ifadesi olduğunu belirterek 'Bu çalışmalar sayesinde aramızdaki uyum gelişir ve pekişir. Müttefiklerimizin askerleriyle daha önce Irak ve Afganistan’da görev yaptık. Şimdi ise Avrupa'nın güvenliğine katkı sağlamaya çalışıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Sabott, Bulgaristan’a gelen Amerikalı askerlerin 9 ay Novo Selo'da görev yaptıktan sonra geri döneceğini, arından yerine benzer büyüklükte başka bir kadronun geleceğini belirtti.

Savunma Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Novo Selo'daki ABD personelinin katılacağı en büyük tatbikat 'Saber Guardian 17' olacak. Temmuzda gerçekleşecek tatbikata 21 NATO üyesi ve ortağı ülkeden 40 bin personelin katılacağı öğrenildi.

Kaynak: AA