'Tarıma Dayalı Sektörlerde İş İmkanları Yaratılmalı'

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: 'Toplulaştırma çalışmaları, arazi parçalanmasının önlenmesi ve makineleşmenin yaygınlaşmasıyla tarımda istihdam azalacak. Bunun tedbirlerinin şimdiden alınması gerekir. Nüfus kırsalda tutulmalı, tarım dışında özellikle tarıma dayalı sektörlerde iş imkanları yaratılmalı'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, toplulaştırma çalışmaları, arazi parçalanmasının önlenmesi ve makineleşmenin yaygınlaşmasıyla tarımda istihdamın azalacağını belirterek, 'Bunun tedbirlerinin şimdiden alınması gerekir. Nüfus kırsalda tutulmalı, tarım dışında özellikle tarıma dayalı sektörlerde iş imkanları yaratılmalı' ifadesini kullandı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, geçen sene başında 4,8 milyon olan tarım sektöründeki istihdamın ağustosta 5,8 milyona çıktığını, eylül ayıyla birlikte önemli ürünlerde hasadın sona ermesi ve mevsim koşulları nedeniyle yeniden azalışa geçtiğini ve kasımda 5,5 milyona düştüğünü belirtti.

İstihdam içinde tarım sektörünün çok önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Bayraktar, Türkiye'de sanayileşme tam anlamıyla sağlanana kadar tarımın istihdam kapısı olmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Bayraktar, son açıklanan iş gücü verilerine göre, kasımda 27 milyon 67 bin olan istihdamın 5 milyon 53 bininin tarım sektöründe çalıştığını belirterek, tarımsal faaliyetin önemli oranda azaldığı kasım ayında bile tarımın istihdamdaki payının yüzde 18,7’yi bulduğuna dikkati çekti.

Toplulaştırma çalışmaları, arazi parçalanmasının önlenmesi ve makineleşmenin yaygınlaşmasıyla tarımda istihdamın azalacağını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

'Bunun tedbirlerinin şimdiden alınması gerekir. Tarımda çalışan sayısı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 5’lerin altına, 1,3-1,4 milyona indiğinde, açığa çıkacak 3,5-4,5 milyon çalışan ne iş yapacak? Nüfus kırsalda tutulmalı, tarım dışında özellikle tarıma dayalı sektörlerde iş imkanları yaratılmalı, genç nüfusun kırsalı terk etmesi önlenmeli. Tarım, kendi alanı dışında da doğrudan tarımla ilgili imalat ve ticaret sektöründe 2 milyon 587 bin istihdam yaratmaktadır. Bu rakamları da eklediğimizde tarımın sağladığı istihdam yaz aylarında 8,4 milyona ulaşmaktadır. Ulaştırma, finans gibi alanlarda yapılan istihdam bu rakamlara dahil değildir. Bu da ülkede yaz aylarında 27,5 milyon olan toplam istihdamın yüzde 30’dan fazlasının tarımdan kaynaklandığını bize göstermektedir. Diğerlerini kattığımızda istihdamın üçte bire yakını tarım ve tarımla ilgili sektörlerden sağlanıyor. Bu nedenle tarım sektörü her türlü desteği hak ediyor.'
Kaynak: AA