Sivas'ta TARSİM Bilgilendirme Toplantısı

Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) bilgilendirme toplantısı düzenledi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, müdürlüğün konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşan İl Müdürü Seyit Yıldız, Sivas'ın tarım ve hayvancılık şehri olduğunu belirterek, tarımın olduğu yerde riskin de olacağını anlattı.

Tarım sektöründe riskin daha fazla olduğunu vurgulayan Yıldız, bunu en aza indirmenin yolunun sigorta olduğuna işaret etti.

Hem hayvancılık, hem de bitkisel üretimin doğal afetlere açık olduğuna dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:

'Don, dolu, yoğun yağış, sel, yangın, kuraklık gibi doğal afetler ilimizde de önemli zararlara yol açmakta. İlimizde 820 bin hektarda işlenen tarım arazisinin 374 bin hektarı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlıdır. Ancak kayıtlara baktığımızda sigortalı arazi yüzde 10 bile değil, bu rakamlar çok düşük. Sigortalı alanları ve sigortalı hayvan sayılarını daha yüksek rakamlara çıkarmamız gerek. Kuraklık sigorta priminde yüzde 60 devlet desteği verilecek, bizim üreticilerimizden tek isteğimiz bilinçli olmaları ve yarını düşünerek hareket etmeleri. TARSİM tek merkez olarak çiftçinin güvencesi, ben bundan sonraki yıllarda daha hassas davranacağınızı biliyorum ve sigortalı alanların artarak devam edeceğine inanıyorum.'

TARSİM Malatya Bölge Müdürü Mehmet Ali Doğan ise hasar operasyonuyla ilgili her zaman çiftçilerin yanlarında olduklarını belirtti.

Üreticilerden sigorta yaptırmalarını isteyen Doğan, '2017 yılında ilk defa buğdaya has kuraklık verim sigortamız var ve ilk defa tarla bitkilerinde don teminat kapsamına alındı. Üreticilerden isteğim ÇKS kayıtlarını doğru şekilde güncellenmesi ve beyan edilen teminat az veya çok yazılmamalı. TARSİM kar güden bir kuruluş değil, belirli şartlarda üreticimize yardım eden bir şirket, büyük bir kısmı devlet destekli kalan kısmını da üreticilerimizin prim ödemeleri oluşturuyor.' ifadelerini kullandı.

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ da eksperlerin vatandaşa daha yakın olması gerektiğini, TARSİM'i daha iyi anlatarak sigortalarını ilerleyen dönemlerde de yaptırmaları için teşvik etmeleri gerektiğini vurguladı.

Toplantıya, Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdür Yardımcısı Orhan Yıldız , Veteriner Hekimler Odası Başkanı Özcan Karataş ve çiftçiler katıldı.

Kaynak: AA