'Mültecilerin Entegrasyonu Projesi'

Samsun'da Avrupa Birliği destekli gerçekleştirilen EURİNTEGRE 'Mültecilerin Entegrasyonu Projesi' açılış toplantısı gerçekleştirildi.

Samsun Anadolu Lisesi çok amaçlı toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda konuşan Okul Müdürü Halil İbrahim Akmeşe, sığınmacıların entegrasyonu konusunda Türkiye'nin yaptığı çalışmaları anlattı.

Erasmus kapsamında sürdürülen proje hakkında bilgiler veren Akmeşe, amaçlarının ülkede yaşayan mültecilerin uyum sürecini hızlandırmak olduğunu dile getirdi.

Akmeşe, 'Ülkemiz tam anlamı ile geçmişinden beslendiği ensar kültürünü ortaya koymak sureti ile zor durumda olan mültecilere kucak açmış, ekmeğini bölüşmüş, kendi okullarında eğitim almalarını, kendi hastanelerinde tedavi görmelerini sağlamıştır. Mültecilerin topluma entegrasyonu hususunda ülkemiz tüm kurumları ve insanı ile dünyaya model olacak fedakarlığı gösterebilmiştir.' ifadelerini kullandı.

Proje ortakları İspanya, İtalya, Almanya, Yunanistan ve Finlandiya'daki okullardan gelen yönetici, öğretmen ve öğrencilerden oluşan 19 kişilik heyetle hafta boyunca proje çalışmaları gerçekleştireceklerini belirten Akmeşe, şunları söyledi:

'Hafta boyunca, proje çalışmalarının tamamlanmasının yanı sıra, şehrimizin kültürel ve tarihi zenginliklerinin de tanıtılacağı bir program düzenlenmiştir. İlk adım Kaymakamlığı, yerel yönetimleri, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerini, ilçemizde bulunan bazı okulları ziyaret edecek ve mülteci çocukların topluma entegrasyonu ile ilgili iyi örnekleri yerinde inceleyip, yerel yönetici ve uzmanlardan bilgi alacaklar.'

Akmeşe, söz konusu projenin 2018 yılına kadar süreceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA