Kütahya'da Dereye Atık Döküldüğü İddiası

Bir çiftlikten dereye boşaltılan hayvansal ve kimyasal atıkların, çevre kirliliğine yol açtığı ve canlılara zarar verdiği iddia edildi Köyde yaşayan Karakuş: 'Derede hayvansal atık, kimyasal atık her türlü pislik var. Deremizin adı balıklar deresi idi. Artık adını atıklar deresi verelim diyoruz'

Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Soğucak köyünde, yakındaki bir çiftlikten dereye hayvansal ve kimyasal atık bırakıldığı, bunun da çevre ve canlılara zarar verdiği ileri sürüldü.

Soğucak köyü muhtarı Halim Bayar, yaptığı açıklamada, köyün içinden geçen ve 'balıklı dere' olarak bilinen dereye, yakındaki bir çiftlikten atık boşaltıldığını iddia etti.

BİMER üzerinden yapılan şikayetin ardından daha önce işletmeye ceza uygulandığını ancak buna rağmen dereye zaman zaman yine atık boşaltıldığını savunan Bayar, şöyle konuştu:

'Deremizde hayvanlarımızı sulayamıyoruz çünkü suyu içenler hastalanıyor. Dereden sulama yaptığımızda sebzelerimiz ve meyvelerimiz kuruyor. Burada balık, kurbağa hiçbir şey yaşamıyor artık. Köyde yaşayan vatandaşlarımız bu durumdan çok şikayetçiler. BİMER üzerinden Kütahya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne şikayette bulunduk. Şikayetimiz üzerine ilgili çiftlik hakkında işlem yapılmış ama sıkıntı halen yaşanmaya devam ediyor.'

Köy sakinlerinden Niyazi Karakuş ise dere suyunu içen hayvanların hastalandığını ileri sürerek, 'Derede hayvansal atık, kimyasal atık her türlü pislik var. Deremizin adı balıklar deresi idi. Artık adını atıklar deresi verelim diyoruz. Dereye atığını bırakan firmadan isteğimiz arıtma yapsın.' ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Kütahya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün BİMER üzerinden gelen ihbar üzerine atık bıraktığı öne sürülen işletme hakkında yeniden inceleme ve soruşturma başlattığı öğrenildi.

Kaynak: AA