Karataş'tan 'Enerji Kimlik Belgesi' Uyarısı

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMÜTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, 2 Mayıs’tan itibaren “Enerji Kimlik Belgesi” olmayan binaların alım ve satımının yapılamayacağını söyledi.

Karataş'tan 'Enerji Kimlik Belgesi' Uyarısı
ANTMÜTDER Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, “Enerji Kimlik Belgesi” uyarısında bulunda. 2 Mayıs’tan itibaren “Enerji Kimlik Belgesi” olmayan binaların alım ve satımının yapılamayacağını hatırlatan Karataş, “mevcut binalar ve 1 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı almış ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir. Mevcut binalar kanunen 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almak zorundadır. Enerji Kimlik Belgesi; 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu” ve buna bağlı olarak çıkartılan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”ne göre; binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak için, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir” dedi.



“Yüksek enerji sınıfına sahip binaların değeri artacak”

2 Mayıs 2017 tarihinden başlayacak zorunluluğun 2011’den önce ruhsat alınmış binalar için de geçerli olacağını belirten Karataş, “yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskân ruhsatı alamamaktadır. Belge, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, bünyesinde Enerji Kimlik Belgesi uzmanı istihtam eden Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri tarafından, kullanım ömrü 2 yıldan az olan binalar, seralar, ahırlar, ağıllar, tarım faaliyeti yürütülen alanlar, imalat yapılan ya da depo olarak kullanılan alanlar, fabrikalar, hangarlar, antrepolar, kullanım alanı mimari projeye göre 50 metrekareden az olan binalar dışındaki tüm binaların tamamı için düzenlenir. Enerji sınıfını yükseltilen binalardaki evlerin fiyatları artarken, bu binalardaki konutlar daha az vergi ödeyeceklerdir. Yüksek enerji sınıfına sahip binaların değeri artacak. Önümüzdeki dönemde devlet tarafından binanın enerji sınıfı seviyesine göre özendirici vergi indirimleri uygulaması yapılacaktır. Bununla ilgili çalışmaları devam etmektedir.”
Kaynak: İHA