Kahramanmaraş'ta Çiftçi Eğitimi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi akademisyenlerince, Elbistan ilçesinde 'Şeker pancarı, toprak istekleri ve gübrelenmesi' konularında çiftçilere eğitim verildi.

Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Saltalı, Elbistan Ziraat Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, bölgede en önemli geçim kaynaklarından birinin şeker pancarı olduğunu söyledi.

Bölge ekonomisinin bel kemiğini tarım ve hayvancılığın oluşturduğuna dikkat çeken Saltalı, 'Tarımsal üretim yaparken bitkinin ihtiyacını karşılamak için gübre veriyoruz. Toprağın ihtiyacı için bir şey vermiyoruz. Bitkinin ihtiyacını karşılıyoruz. Toprağın özelliklerini iyileştirici bir şey yapmıyoruz. Her yıl ekim yapmaya devam ediyoruz ve toprak yoruluyor. Ne kadar gübre verirseniz verin verimi artırma şansımız yok. Toprağın da beslenmesi lazım. Bitkiyi beslerken toprağı da beslememiz lazım. Bölgenin en büyük sıkıntısının bu olduğunu düşünüyoruz.' dedi.

Toplantıda, akademisyenlerden, Prof. Dr. Fatih Kıllı, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Küsek ve Araştırma Görevlisi Ömer Faruk Demir ile Ziraat Odası Başkanı Memet Ali Bulut da toprağın yapısı ve bölge ile ilgili detaylı çalışma yapılması gerektiği konusunda bilgiler verdi.

Kaynak: AA