Fransa'da Polis Şiddeti

Fransız mahkemesi, siyahi bir gence şiddet uygulayan polisin 'tecavüz' suçundan yargılanmasını kararlaştırdı.

Fransa’nın başkenti Paris’in Bobigny banliyösündeki mahkeme, 2015 yılında siyahi bir gence şiddet uygulayan polisin, 'tecavüz' suçundan yargılanmasını kararlaştırdı.

Paris'in bir banliyösünde, 2 Şubat’ta, yine siyahi bir gencin polisin cinsel saldırısına uğraması üzerine başlayan protestolar sürerken, iki yıl önceki saldırı ile ilgili mahkemenin bugün verdiği karar, iki vakanın birbirine çok benzemesi itibarıyla kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

Mahkeme, doktor raporları doğrultusunda 2015 yılı Ekim ayında Drancy banliyösünde çıkan olaylarda gözaltına alınan ve ilk ismi Alexandre olan gence copla cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle 33 yaşındaki polisin tecavüz suçlamasıyla yargılanmasına hükmetti.

Bugünkü duruşmanın ardından AA’ya konuşan, saldırıya uğrayan gencin avukatı Cecile Nathan, 'Mahkemenin bugünkü kararı çok iyi bir karar ve bizim için zafer. Beklenilen bir karardı, ama resmiyete geçmesi gerekti tabii. Davacının başından beri söyledikleri ilk kez dikkate alındı.' dedi.

Savcının karara itiraz edebileceğini belirten Nathan, 'Bu kararı savcı ya da sanık temyize gönderebilir. Ama bunu yaparlarsa biz de bir üst mahkemeye gideriz. Ancak muhtemelen bu karar değişmez. Bir mahkemenin takipsizlik kararı verip başka bir mahkemeye havale etmesi çok ender bir durum.' ifadesini kullandı.

Şu anda 29 yaşında olan Alexandre, polisin copla cinsel saldırısı yüzünden 10 gün çalışamaz raporu almıştı.

Savcılık, daha önce bu saldırının, 'tecavüz' suçu olarak görülmesi yolunda yapılan şikayetlere sürekli karşı çıkmıştı.

Paris'in kuzey banliyölerinden Aulnay-sous-Bois'da, 2 Şubat’ta, polisin kimlik kontrolü sırasında bir kişiye yine aynı türden cinsel saldırıda bulunması, başkent ve banliyölerinde son iki haftadır yoğun protestolara neden oluyor.

Saldırıya uğrayan gencin 60 gün iş göremez raporu aldığı olayla ilgili açığa alınan 4 polisten biri hakkında 'cinsel saldırı', diğerleri hakkında ise 'kasten şiddet uygulamak' suçundan soruşturma başlatılmıştı.

Kaynak: AA