BOTAŞ'taki Yolsuzluk Davası

BOTAŞ'taki yolsuzluk iddiaları üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde 2007'de başlatılan 'Mavi Hat' operasyonu kapsamında açılan, 61 tutuksuz sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

BOTAŞ'taki yolsuzluk iddiaları üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde 2007'de başlatılan ''Mavi Hat'' operasyonu kapsamında açılan, 61 tutuksuz sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya, eski BOTAŞ Genel Müdür Vekili Rıza Çiftçi, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bekir Aksoy'un da aralarında bulunduğu sanıklar, avukatları ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı avukatları katıldı.

Kimlik tespiti ve yoklamadan sonra daha önce duruşmalara katılmayan sanık ve avukatları savunma yaptı.

Sanıklar, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından daha önce haklarından verilen mahkumiyet kararının 2016'da Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından bozulduğunu belirterek, yüksek mahkemenin 'bozma kararına' uyulmasını talep etti.

Bozma kararından önceki ifadelerini yenilediklerini ifade eden sanıklar, 'ihaleye fesat karıştırdıkları' iddiasıyla haklarında açılan soruşturma kapsamında yapılan telefon dinlemelerinin yasalara uygun şekilde yapılmadığını öne sürerek dinleme 'tapelerinin' yeniden incelenmesini istedi.

Eski BOTAŞ Genel Müdür Vekili Çiftçi'nin de aralarında bulunduğu bazı sanıklar ise haklarında verilen 'yurt dışına çıkış yasağının' kaldırılmasını talep ederek duruşmalardan vareste tutulmak istediklerini ifade etti.

Sanık savunmalarının tamamlanmasının ardından mahkeme ara kararını açıkladı.

Buna göre, tutuksuz yargılanan sanıklar hakkında 'önceki duruşmalarda verilen adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına', 'soruşturma kapsamında 2005, 2006 ve 2007'de yapılan telefon dinlemeleri için verilen mahkeme kararlarının birer sureti' ile 'dinlemeleri yapan kamu görevlilerin kimlik bilgileri ve mevcut pozisyonlarının tespiti' için ilgili kurumlara müzekkere yazılmasına karar verildi.

Bununla birlikte sanıkların 'vareste tutulma' taleplerini yerinde gören mahkeme, davanın bir sonraki duruşmasının 22 Mayıs'ta görülmesine hükmetti.

- Davanın seyri

BOTAŞ ihalelerinde yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla eski Müsteşar Yardımcısı Bekir Aksoy ve eski BOTAŞ Genel Müdür Vekili Rıza Çiftçi'nin de aralarında bulunduğu 71 kişi hakkında 2007'de başlatılan 'Mavi Hat Operasyonu' soruşturması kapsamında açılan dava Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Kararını 2013'te veren mahkeme, sanıkları 3 ile 52 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı.

Temyiz davasının görüldüğü Yargıtay 5. Ceza Dairesi ise yerel mahkemenin verdiği bu kararı bozarak, davanın yeniden görülmesine hükmetti.

Dairenin bu kararından sonra beraat edenlerin dışında kalan 61 tutuksuz sanığın davası, Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam ediliyor.
Kaynak: AA