Aydın'da 'Diriliş' Konferansları Devam Ediyor

ADÜ’de ‘Diriliş’ konferansları kapsamında İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Milli Aklın Işığında 15 Temmuz İhaneti ve Birlikte Yaşama Meselesi’ konulu konferans düzenlendi.

Aydın'da 'Diriliş' Konferansları Devam Ediyor


Konferansa Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca, Genel Sekreter V. Mustafa Aslan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“Milli akıl, pratik akıldır” diyen Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay, gerek İslam dini, gerek Avrupa, Afrika ve Çin dinlerinin akıl anlayışının farklı olduğunu belirtti.

Bolay; bir milletin ne düşündüğünü ve onu nasıl pratiğe koyduğunu pratik aklın belirlediğini, siyasi toplumsal hareketlerin bu oluşan ortak ve pratik akılla ortaya çıktığını söyledi.

Aklı kullanmanın, felsefi düşünce ve serbest düşüncenin öğretilmesi gerekliliğinin altını çizen Prof. Dr Bolay, Kur’an-ı Kerim’de aklı kullanma üzerine birçok ayet olduğunu belirtti.

Fatih Sultan Mehmet’in babası II.Murat’la arasında geçen diyaloğa dikkat çeken Prof. Dr. Bolay, “Fatih Sultan Mehmet’in kılıcı kullanmak mı aklı kullanmak mı sorusuna II.Murat’ın, kılıcı kullanmak için bile aklı kullanmak gerekir” dediğini hatırlattı.

Farklı coğrafyalarda birbirini tanımayan insanların aynı amaç için bir araya gelebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Bolay “Ünlü düşünür Berkeley, zihinleri yaratan Allah, aynı anda bu zihinleri hareket ettirdiğinde, onun hareket ettirdiği zihinler aynı anda aynı şeyi düşünüyor, 15 Temmuz darbe girişimine karşı halkımız da buna benzer ortak bir akılla, hain darbe girişimine karşı koymuştur” dedi.



Milli aklın, müsamaha ve hoşgörüyle kurulabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Bolay, “Batı felsefesinin önde gelen isimleri bazı eserlerinde, dinsizlerin ve başka dinden olanların, hatta kendi dininden olup başka mezhepten olanların bile mahkemede şahit olamayacağını söylüyor. Buna rağmen Osmanlı ve Endülüs Devletleri farklı dinlere, inanışlara müsamaha göstererek varlıklarını uzun müddet sürdürüyor” dedi.



Çanakkale Savaşı’ndaki milli aklın 15 Temmuz’da gösterildiğini söyleyen Prof. Dr. Bolay, Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitleri adlı şiirinden birkaç dize okudu. Konuşmasının sonunda “Adnan Menderes dönemini ve 1960 darbesini bizzat yaşayan biri olarak Adnan Menderes’e bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum” diyen Prof. Dr. Bolay’a Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan tarafından çiçek ve hediye takdimi yapıldı.

Konferans öncesinde Prof. Dr. Cavit Bircan’ın makamında ağırladığı Prof. Dr. Bolay, Bircan’a ‘Felsefeye Giriş’ isimli kitabını hediye etti.
Kaynak: İHA