AK Parti Antalya'da Yeni Anayasa Mesaisi

AK Parti Antalya Kurucu üyeleri yeni anayasa değişikliği referandumu öncesi kahvaltıda bir araya geldi.

AK Parti Antalya'da Yeni Anayasa Mesaisi
AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer, Milletvekilleri Mustafa Köse, Hüseyin Samani, Gökcen Özdoğan Enç ile İl Kadın ve Gençlik kollarının katılımıyla gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Başkanı Rıza Sümer, AK Partisiz bir Türkiye’nin artık düşünülemeyeceğini dile getirdi.

“Bizim siyasetimiz, Türkiye siyasetidir”

Tarihi bir sürece girdiklerine dikkat çeken Sümer, "Yine tarihi bir sürece hep birlikte giriyoruz. Kuruluşundan bu gene Türkiye’nin siyasi tarihine geçecek bir büyümeyi ve kalkınmayı gerçekleştiren AK Parti bu yolda emin adımlarla yoluna devam ediyor. Bu yolculuğumuzda öyle bir dönemden geçiyoruz ki biz düşersek Türkiye düşer, Türkiye düşerse koskoca bir tarih koskoca bir medeniyet çatırdar. Bunu böyle bilin. Coğrafyanın da, dininde, insanında sahibi elbette Rabbimizdir. Ama bizimde bu coğrafyaya, bu dine, bu millete hizmet vazifemiz var. Üstelik bu vazifeyi kimse bizim omuzlarımıza zorla yüklemiş de değildir. Burada olan ve olmayan her arkadaşım bu sorumluluğu yüklenmeye kendisi taliptir. Hepimizde de bu anlayışla ülkemize ve milletimize en iyi şekilde hizmet etmek için çalışıyoruz. Bizim siyasetimiz Türkiye siyasetidir" şeklinde konuştu.



“Sistem değişikliği bugünün konusu değil”

Toplantıda söz alan Anayasa Komisyonu Üyesi Antalya Milletvekili Mustafa Köse de, “Hükümet sistemi konusu sadece bugünün konusu değil. Hükümet sistemi değişikliği 1961 Anayasa’sından itibaren sürekli gündemimizde olan bir konudur. Türkiye siyasetinde söz sahibi olmuş Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş, Muhsin Yazıcıoğlu, Süleyman Demirel ve birçok siyasetçinin ülkemiz için en iyi yönetim biçiminin Başkanlık olduğunu ifade etmiştir. Milli Nizam Partisi 1969 yılında parti programına başkanlık sistemini koymuş. Alparslan Türkeş, Temel Görüşler isimli kitabında, ’çağımız hızlı karar alabilme çağıdır. Bunun için tarih ve töremize uygun olarak, başkanlık sistemini savunuyoruz’ diye ifade etmiş. Bugün bu sistem değişikliğine karşı olduğunu belirten yazarlar, o dönemlerde Başkanlık sistemini destekler yazılar yazmıştır."

“Meclis güçlenecek”

Cumhurbaşkanı’nın yeni sistemde halka karşı sorumlu olacağını belirten Köse, “Şimdi getirdiğimiz sistemde, Cumhurbaşkanı yaptığı her işten sorumlu olacak, yargılanabilecek, en önemlisi de halka karşı sorumlu olacak. Bugün getireceğimiz sistem, söylendiği gibi Cumhurbaşkanına sınırsız yetkiler falan da vermiyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin işlevini yitireceğini söylüyorlar. Bu sistem değişikliği ile meclis tam anlamıyla görevini yapmaya başlayacak. 1961 yılından bugüne bakanlar ve başbakan hakkında 261 gensoru verilmiş, bunların sadece 2’si kabul edilmiş. Nerede meclis denetimi. Çıkarılan kanunların yüzde 99,9’u tasarı şeklinde geliyor, yani hükümetten geliyor. Bizim getireceğimiz sistemde, meclis kanun çıkarmak olan asli görevini yapacak" dedi.

“Gençlerin önü açılıyor”

Milletvekili seçilme yaşının 18’e inmesi konusuna da değinen Köse, "Seçilme yaşının 18’e indirilmesini eleştiriyorlar. 18-25 yaş arasında 13 milyon gencimiz var. Biz bu gençlere sen siyasileri seçebilirsin ancak kendin seçilemezsin diyoruz. Böyle bir şey olabilir mi? Asıl olan seçilmek değil, seçmektir. 18-19 yaşında bir gencimiz çıkar, halkın takdirini alır, teşkilatlara kendini sevdirir, kendini geliştirmiştir, neden böyle bir genci meclise göndermeyelim. Gençlerimizi küçümsemeyelim onların önünü açmamız gerekir" diye konuştu.



Enç: “Antalya güçlü Türkiye için evet diyecek”

Anayasa değişikliği sürecinin çok zor bir ortamda gerçekleştiğini belirten Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç ise Antalya’nın güçlü bir Türkiye için evet diyeceğini söyleyerek, “2001 yılında partiyi kuran o şanslı kişiler kurucular kurulumuz eminim bu yolun ne kadar zor olduğunu biliyorlardı. Bu yolculuğumuzda kadın kollarımız değişti gençlik kollarımız değişti il yönetimlerimiz değişti ama içinizdeki ateş 14 Ağustos 2001’de ne ise şimdi de o en ufak bir eksilme en ufak bir azalma yok çünkü biz bu ülkeyi seviyoruz. Kurucu Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği hedefler doğrultusunda emin adımlarla yürüyeceğiz. 16 Nisan’da Antalya’dan güçlü bir evet çıkması için var gücümüzle hep birlikte çalışacağız. İnanıyorum ki Antalya geleceğin güçlü Türkiye’si için önemli bir katkı sağlayacaktır" dedi.



“Tarihimize bakan neden acele ettiğimizi anlar”

Anayasa değişikliğinin aceleye getirildiği eleştirilerine cevap veren milletvekili Hüseyin Samani de "Bazı kimseler bu konuda acele ettiğimizi söylüyor. Neden acele edildi diye soruyor bu soruyu sorarken tarihimize dönüp bakmamanın yanlışı içerisinde bulunuyorlar. Ülkemiz için son derece önemli bir sistem değişikliğine önemli bir fırsata muhalefet ediyorlar. Biz tarihten aldığımız derslerden dolayı bu anayasa değişikliğinde acele ediyoruz. Tarihimize dönüp baktığımızda bunun neden bu kadar önemli olduğunu en iyi şekilde görüyoruz. 50 yıldır konuşulan birçok başbakanın konuştuğu dillendirdiği ama risk alıp konuya giremediği bir konuda bahsediyoruz. Tarihten aldığımız dersler bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA