Afganistan'da Pakistan Karşıtı Gösteri

Göstericiler, Pakistan'ın ülkenin iç işlerine karıştığını iddia etti.

Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar vilayetinin Lal Pur ilçesinde Pakistan'ın sınır saldırıları protesto edildi.

Pakistan'ın, ülkenin iç işlerine karıştığını iddia eden göstericiler, Lal Pur ilçe kaymakamlığı binasına yürüdü.

'Hiçbir ülkenin Afganistan'ın iç işlerine karışmasını istemiyoruz' ve ''Pakistan ilçemize yönelik saldırılarını durdursun'' şeklinde slogan atan göstericiler, ülkedeki istikrarsızlığın asıl sebebinin Pakistan olduğunu ileri sürdü.

Göstericilerden Ahmadullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Pakistan bizim ilçemizi bombalıyor. Can güvenliğimiz olmadığı için yaklaşık bin aile evlerimizi terk ederek başka bölgelere sığındık'' dedi.

Sıkı güvenlik önlemleri altında düzenlenen gösteri olaysız sona erdi.

Pakistan ordusunun son üç günde yüzlerce roket mermisini Nangarhar'ın Lal Pur ilçesine attığı bildirilmişti.

- Gerginliğin nedeni

Pakistan'ın Şehvan Şerif kentindeki Lal Şahbaz Kalender Türbesi'ne, üç gün önce sufi ayininin yapıldığı sırada düzenlenen bombalı saldırıda çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş, 150'den fazla kişi yaralanmıştı.

Terör örgütü DEAŞ'ın üstlendiği saldırıdan kısa süre sonra İslamabad yönetimi, terör saldırısının Afganistan topraklarında planlandığını savunarak iki ülke arasındaki Torkham sınır kapısını terör tehdidi gerekçesiyle belirsiz süreyle geçişlere kapatmıştı.

Pakistan ordusu da Kabil yönetimine 76 teröristin isminin yer aldığı bir listenin verildiğini ve bunların yakalanıp Pakistan'a gönderilmesi talebinde bulunulduğunu bildirmişti.

Birleşmiş Milletler de türbeye yönelik saldırıyı kınayarak iki ülkeye terörle mücadelede iş birliği yapmaları çağrısında bulunmuştu.

Kaynak: AA