ABD'de Bilim İnsanlarından Protesto

Boston'da toplanan bilim insanları ve çevreciler, Trump yönetimine çevreyle ilgili konularda önlem alması çağrısında bulundu.

ABD'de bilim ve araştırmanın tehdit altında olduğunu düşünen bilim insanları ve çevreciler, Massachusetts eyaletinin Boston kentinde bir araya geldi.

Bilim insanları ve çevreciler, Amerikan Bilimsel İlerleme Derneği yıllık toplantısının yapılacağı binanın bulunduğu Boston Copley Meydanı'nda düzenlenen 'Bilime Destek Gösterisi'nde, Başkan Donald Trump yönetimine iklim değişikliğinin kanıtlarının farkına varması ve çevreyle ilgili konularda önlem alması çağrısı yaptı.

Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırma görevlilerinden Geoffrey Supran, bilim insanlarının Trump yönetiminin 'bilim karşıtı konuşmalarına' tepki olarak bir araya geldiğini söyledi.

Supran, 'Trump'a ABD'nin bilimle ilerlediği ve bilimin, refah ve ilerlemenin bel kemiğini oluşturduğu mesajını göndermek istiyoruz.' dedi.

Ellerinde 'Bilim meseleleri', 'Bilim insanları doğruyu izliyor, dünyayı kurtarıyor' ve 'ABD'yi yeniden zeki yap' yazılı dövizler taşıyan göstericilerden bir kısmı, Trump'ın Çevre Koruma Ajansı (EPA) başkanlığına Scott Pruitt'i seçmesini protesto etti.

Senato tarafından EPA başkanlığı cuma günü oylanan Oklahoma eyaleti Başsavcısı Pruitt, enerji şirketleriyle yakın ilişkileri, fosil yakıtlara desteği ve EPA'ya açtığı davalar nedeniyle Demokratların eleştirilerine hedef olmuştu. Geçmişte EPA'ya yetki sınırlarını aştığı gerekçesiyle dava açan Pruitt, iklim değişikliğinin insanların neden olduğu çevre kirliliğinden kaynaklandığına inanmadığını dile getirmişti. Pruitt'in, Trump'ın petrol, doğalgaz ve kömür sektörlerinde üretimi artırma vaatlerine, çevreyle ilgili düzenlemeleri iptal ederek destek vereceği belirtiliyor.

Trump, 'Küresel ısınma kavramının, ABD imalatını rekabet dışı kılmak için Çin tarafından uydurulduğunu' iddia etmişti. Beyaz Saray'ın internet sitesindeki 'Küresel Isınma' bölümü, Trump'ın yemin töreninden yaklaşık yarım saat sonra güncellenen siteden kaldırılmıştı.

Kaynak: AA