Yerli Patates Çeşitleri Farklı Bölgelerde Dikilerek Gözlemleniyor

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü tarafından TÜBİTAK destekli yürütülen Projesi kapsamında geliştirilen yerli patatesler farklı bölgelerde dikimleri yapılarak gözlemleniyor.

Yerli Patates Çeşitleri Farklı Bölgelerde Dikilerek Gözlemleniyor
Patates Araştırma Enstitüsü tarafından turfanda üretime uygun yerli patates çeşitlerinin belirlenmesi için Adana bölgesinde denemelerin kurulmasına başlandı.

Araştırmada geliştirilen 20 adet yerli çeşit adayının, meristem kültürüyle mini yumrularının üretilmesi hakkında bilgi veren Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pirlak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Bu TÜBİTAK projesini GOP Üniversitesi ile birlikte yürütmekteyiz. Halen Türkiye’de ticari olarak üretilen turfanda çeşitler içerisinde henüz yerli bir çeşidin olmaması konunun önemi ve gereğini ortaya koymaktadır. Tescile sunulması amaçlanan çeşitlerin, ciddi emekler verilerek geliştirilmesi ve önemli bir aşamaya getirilmiş olması bu TÜBİTAK projesinin özgün değerini arttırmaktadır. Araştırmada geliştirilen 20 adet yerli çeşit adayının, meristem kültürüyle mini yumrularının üretilmesi, bunların özel koşullarda çoğaltılarak, Tokat, Niğde ve Adana şartlarındaki, erken, normal ve geç dönem performanslarının belirlenerek tescile sunulmaları amaçlanmaktadır. Enstitümüz meristem kültürü yoluyla tohumluk patates üretimi konusunda uygun bir alt yapıya sahip olup, ekip, ekipman ve diğer donanımlarıyla her yıl seri bir şekilde on binlerce mini yumru üretimi yapılabilen bir kurumdur.” dedi.

‘5 Yerli patates çeşidi tescil edildi’

Şu ana kadar 5 adet yerli patates çeşidini tescil ettirdiğini ve bünyesinde bulunan laboratuvarlar ve yetişmiş personelle ıslah çalışmalarına devam ettiğine değinen Müdür Pirlak, ‘‘Ayrıca proje kapsamında yapılan bu denemelerle ülkemizde turfanda patates üretimi yapılan yerlere uygun tamamen yerli imkanlarla geliştirilen milli patates çeşitlerinin elde edilmesinin hedefliyoruz.’’ diye konuştu.

Kaynak: İHA