Vatandaş Salebin İsmini Tüketiyor

TABDER Başkanı Ercan: 'Salep adı altında Türkiye'de yaklaşık 200 ton farklı bitkilerden ve karışımlardan oluşan içecek satılıyor. Piyasada satılan içeceklerin adı salep ama içerisinde salep dışında her şey var. Salep ismiyle satılan içeceklerde insan sağlığını tehdit edecek kimyasal katkı maddeleri de olabiliyor.'

Tüm Aktarlar ve Baharatçılar Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan, 'Salep adı altında Türkiye'de yaklaşık 200 ton farklı bitkilerden ve karışımlardan oluşan içecek satılıyor. Piyasada satılan içeceklerin adı salep ama içerisinde salep dışında her şey var. Salep ismiyle satılan içeceklerde insan sağlığını tehdit edecek kimyasal katkı maddeleri de olabiliyor.' dedi.

Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yabani bir çiçek olan orijinal ve kaliteli salebin fiyatının yüksek olduğunu, genelde kış aylarında tüketilen salebin kuru öksürük ve boğaz yanmasına iyi geldiğini söyledi.

Ercan, ''Türkiye'de Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu'da yaygın olarak bulunan bir bitki türüdür. Orijinal ve kaliteli salebin kilogram fiyatı kalitesine göre 500 ile 750 lira arasında değişiyor.' dedi.

Türkiye'de yılda 30 ton salep çiçeği hasadının yapıldığını aktaran Ercan, bilinçsiz toplama yüzünden bu rakamın git gide azaldığını anlattı.

'Salep' adı altında satılan ürünlere karşı dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapan Ercan, 'Salep adı altında Türkiye'de yaklaşık 200 ton farklı bitkilerden ve karışımlardan oluşan içecek satılıyor. Piyasada satılan içeceklerin adı salep ama içerisinde salep dışında her şey var. Salep ismiyle satılan içeceklerde insan sağlığını tehdit edecek kimyasal katkı maddeleri de olabiliyor.' ifadelerini kullandı.

Salebin hazırlanışıyla ilgili püf noktalar hakkında bilgiler veren Ercan, gerçek salebin piştikten sonra koku verdiğini vurguladı.

'Salebi hazırlarken yanlış yapılan bir nokta var. Salebi alıp bir litre sütün içine atıp karıştırıp içiyorlar.'' diyen Ercan, konuşmasına şöyle devam etti:

''Bu yanlış bir yapım şeklidir. Bir litre sütü kısık ateşte ısıtmaya başlıyorsunuz. Ardından salebi tamamen değil de azar azar döküyorsunuz. Ondan sonra kaynayıncaya kadar karıştırıyorsunuz. Kaynadıktan sonra karıştırmayı kesmeden yaklaşık 20 dakika daha kaynatmaya devam ediyorsunuz. Kaynatma işlemi tamamladıktan sonra tatlandırmak için şeker veya keçi boynuzu koyuyorsunuz ve salep hazır hale geliyor. Tüketiciler salep alırken mutlaka etiket kısmından içindekiler bölümüne baksınlar. Neler yazdığını iyi okusunlar. Orijinal salebi tespit etmek zordur. Süt tozunu bile bazen salep diye satıyorlar.Orijinal salep buram buram kokmaz. Piştikten, hazırlandıktan sonra koku salar. Vatandaşlar salebi açıktan alıyorlarsa eğer ellerine alıp ezsinler. Çünkü orijinal salep pürüzlüdür, toz gibi değildir.'

Tekirdağ'da aktarlık yapan Hasan Bedel de kaliteli ve orijinal salebin kilogramının yüksek olduğuna dikkati çekerek piyasa salep adı altında satılan ucuz yollu içeceklerin orijinal salep olmadığını söyledi.

Salebin kış içecekleri arasında en çok tercih edilen ürünler arasında olduğunun altını çizen Bedel, şöyle konuştu:

'Salep kış aylarında vatandaşların en çok talep ettiği ürünler arasında. Kilogram fiyatı 500 lira olmasına rağmen talep görüyor. Piyasada salep adı altında ucuz yollu satılan içecekler var. Bunlar kaliteli ve orijinal değil. Çünkü orijinal salebin fiyatı o kadar ucuz olmaz. Salep en çok solunum yollarında rahatsızlık çeken, öksürük sıkıntısı, boğaz yanması olan vatandaşlar tarafından alınıyor.'
Kaynak: AA