Turizm Sektör Temsilcileriyle Buluşma

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: 'Dünya global terör tehdidi altında, zor bir dönemden geçiyor. Ne yazık ki bu küresel sorunun yansımaları ülkemizde de görülüyor. Turizm sektörünün 2016 yılında geçirmiş olduğu zor zamanları en kısa sürede atlatabilmesi için gerekli tedbirleri alıyoruz, almaya devam edeceğiz' 'Devletimizin 2023 hedefleri düşünüldüğünde, dünyada ilk on ülke arasına girme hedefimizi turizm sektörümüz şimdiden yakalamıştır. 2002 yılında 13 milyon olan turist sayısı 2015'e gelindiğinde 40 milyona ulaşmıştır'

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, dünyanın global terör tehdidi altında, zor bir dönemden geçtiğini belirterek, 'Ne yazık ki bu küresel sorunun yansımaları, ülkemizde de görülüyor. Turizm sektörünün 2016 yılında geçirmiş olduğu zor zamanları en kısa sürede atlatabilmesi için gerekli tedbirleri alıyoruz, almaya devam edeceğiz.' dedi.

Avcı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 'Turizm Sektör Temsilcileriyle Buluşma' programında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin farklı tarihi, kültürel zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle büyük bir turizm potansiyeli taşıdığını belirtti.

Türkiye'nin turizm sektöründe son 15 yılda önemli bir başarı hikayesinin altına imza attığını anlatan Bakan Avcı, 'Devletimizin 2023 hedefleri düşünüldüğünde, dünyada ilk 10 ülke arasına girme hedefimizi turizm sektörümüz şimdiden yakalamıştır. 2002 yılında 13 milyon olan turist sayısı, 2015'e gelindiğinde 40 milyona ulaşmıştır.' diye konuştu.

Bakan Avcı, turizm gelirinin de aynı dönemde 15,5 milyar dolardan 31,5 milyar dolar seviyelerine yükseldiğini ifade ederek, 'Turizm gelirlerinin cari açığı karşılama oranı yüzde 80, dış ticaret açığını karşılama oranı yüzde 42, toplam ihracattaki payı yüzde 22 seviyelerini yakalamış, turizm sektörü 1,5 milyon insanımızın istihdam edildiği ülkemizin stratejik önemdeki bir sektörü olmuştur.' ifadesini kullandı.

- 'Destek vermeye devam ediyoruz'

Ülke olarak çok önemli bir dönemden geçildiğini ve her alanda büyük mücadeleler verdiklerini vurgulayan Avcı, şunları söyledi:

'En büyük gücümüzü, demokrasiye inanmış milletimizden aldığımız destek oluşturuyor. Dünya, global terör tehdidi altında zor bir dönemden geçiyor. Ne yazık ki bu küresel sorunun yansımaları, ülkemizde de görülüyor. Turizm sektörünün 2016 yılında geçirmiş olduğu zor zamanları en kısa sürede atlatabilmesi için gerekli tedbirleri alıyoruz, almaya devam edeceğiz.

Bu kapsamda 2016 yılında hükümetimizin yürürlüğe koyduğu Turizm Acil Eylem Planı Destek Paketi uyarınca Türkiye'ye turist getiren A grubu seyahat acentelerine uçuş başına destek verdik, vermeye devam diyoruz. Türkiye'ye turist getiren A grubu seyahat acentelerine kredi garanti fonu teminatıyla kredi kullanma imkanı sağladık, sağlamaya devam ediyoruz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından karşılık yönetmeliği uygulamasına ilişkin kurul kararı aldık. Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli deniz turizmi tesislerinin, Ekonomi Bakanlığının teşviklerinden faydanlandırılmasının yolunu açtık. Kültür ve Turizm Bakanlığının belgeli konaklama ve turizm tesislerine ihracatçı sayılmasını sağladık. Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli konaklama tesislerinden ecrimisil bedellerinin 2016 yılı ödemelerini erteledik ve üç eşit taksitle ödenmesini sağladık.'

- 'Bu uygulamayı 2017'de de sürdüreceğiz'

Kültür ve Turizm Bakanlığından tahsisli konaklama tesislerinden alınan kira bedellerinin de 2016 yılı ödemelerini erteleyerek üç eşit takside bağladıklarını aktaran Avcı, 'Aynı şekilde tahsisli konaklama tesislerinin toplam ciroları üzerinden alınan bedellerin 2016 yılı ödemelerini erteledik ve üç eşit taksitle ödenmesini sağladık.' dedi.

Böylece sadece 2016 yılında turizm sektörüne 1 milyar 168 milyon liralık destek verdikleri bilgisini paylaşan Bakan Avcı, özellikle Türkiye'ye turist getiren tur operatörlerine verdikleri uçak başına destekle sektöre önemli bir teşvik sağladıklarını vurguladı.

Bakan Avcı bu uygulamayı, kapsamını daha da genişleterek, 2017'de de sürdüreceklerini bildirdi.

Avcı, 2017 yılında başlatacakları, hem yurt içi ve yurt dışındaki vatandaşlar hem de yabancı turistler için önemli avantajlar içeren 'Büyük Turizm Kampanyası'nın, turizmi en kısa sürede hak ettiği seviyelere ulaştıracağına gönülden inandığını kaydetti.
Kaynak: AA