Trump Göreve Geldi, Altın Düşüşe Geçti

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, ABD Başkanı Donald Trump’ın “ekonomik savaş” söylemlerinden vazgeçmesi ve Çin’in altın alımını bırakmasının ardından Türkiye’de altın fiyatlarında düşüş yaşandığını söyledi.

Trump Göreve Geldi, Altın Düşüşe Geçti
2016 yılının sonundan itibaren 2017 20 Ocak’a kadar durmadan yükselen ve her gün rekorlar kıran altın piyasasında son zamanlarda düşüş yaşanıyor. Altın piyasasındaki düşüş hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Salih Özman, “Altın, 2016 yılının son ayından itibaren hızlı bir yükselişe geldi. Özellikle 1 Ocak’tan itibaren Dolar’ın yükselmesi altın fiyatlarını da Cumhuriyet tarihinin en yüksek fiyatlarına kadar çıkarttı. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın görevi devralmadan önce kullandığı ‘Çin ile ekonomik bir savaşa gireceği’ söylemleri Çin’in dünya piyasasından altın talep etmesine yol açtı. Çin’in bu talebinin ardından uluslararası piyasada altın fiyatları yükseldi. Bu artışlar altın fiyatlarını Türkiye’de gram bazında 150 liraya kadar çıkarttı. Bu altının Türkiye’deki en yüksek fiyatları oldu” dedi.



Trump göreve geldikten sonra altın da Dolar da düşmeye başladı”

Trump’ın görevi devralmasının ardından savaş söylemlerini bırakmasının ekonomiye olumlu yansıdığını ifade eden Özman, “20 Ocak’tan itibaren görevi Obama’dan devralan Trump’ın ekonomik savaş söylemleri sonlanmadı ama yumuşadı. Böylece Çin’de uluslararası piyasadan altın almaya ara verdi. Tüm bu olayların ardından altının uluslararası ONS bazında düşüş yaşanmasıyla birlikte Türkiye’deki altın fiyatlarında düşüş yaşandı. Bu düşüşte Türkiye Merkez Bankasının attığı adımların da etkidi oldu. Dolar bugün itibariyle 3,75’e kadar düştü. Bu rakımın Şubat sonuna kadar 3,50’ye kadar inmesini bekliyoruz. Trump göreve başlamadan önce günde 10 dolar 10 dolar yükseliş, Trump göreve geldikten sonra günde 1 dolar şeklinde oldu. Böylece dolardaki düşüş, çılgınca artan altın fiyatlarında 5 liralık bir düşüşe sebep oldu. Trump, ekonomik savaş söyleminin altını harlamaz ise altındaki fiyat düşüşü devam edecektir” diye konuştu.

Altın fiyatları bugün itibariyle 24 ayar gram altın 146 lira, 22 ayar bileziğin gramı 145 lira, çeyrek altının fiyatı 245 lira, yarım altın 490 lira ve tam altın da bin 50 lira şeklinde oldu.
Kaynak: İHA