RTÜK, FETÖ Propagandasının Peşini Yurt Dışında Da Bırakmıyor

RTÜK, Arnavutluk'ta bir kanalda FETÖ propagandası yapıldığının belirlenmesinin ardından harekete geçti Başkan Yerlikaya, Arnavutluk Görsel ve İşitsel Medya Otoritesi (AMA) Başkanı Sala'ya mektup yazarak FETÖ ile ilgili yayınlar konusunda Türkiye'nin hassasiyetlerinin gözetilmesini istedi.

YILDIZ AKTAŞ - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, Arnavutluk'ta bir kanalda Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) propagandasının yapıldığının belirlenmesi üzerine Arnavutluk Görsel ve İşitsel Medya Otoritesi (AMA) Başkanı Gentian Sala'ya mektup yazdı.

Üst kurul yetkililerinden alınan bilgiye göre, darbe girişiminin ardından yurt içinde FETÖ ile iltisaklı, ilişkili ve destek içinde olduğu belirlenen tüm radyo ve televizyon kuruluşlarının yayın hak ve lisanslarını iptal eden RTÜK, yurt dışında da uluslararası medya kuruluşlarını darbe girişimine ilişkin bilgilendiriyor ve yabancı yayınlarda FETÖ propagandasının tespiti halinde ilgili ülkelerdeki medya düzenleyicisi kuruluşlara uyarılarda bulunuyor.

Bu kapsamda, Arnavutluk'ta 'Digitalb' üzerinden yayın yapan 'PlusHD' adlı kanaldaki 'Love is a Verb' adlı Arnavutça dublajlı belgesel tarzı programda, FETÖ propagandası yapılması üzerine harekete geçildi.

ABD menşeli 'Love is a Verb' adlı programı inceleyen RTÜK uzmanları, yayında alenen FETÖ propagandası yapıldığını ve son dakikalarında Türkiye ve hükümet aleyhinde bazı ifadelere yer verildiğini belirledi. Programda, 15 Temmuz darbe teşebbüsü neticesinde hayatını kaybeden 248 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına ilişkin hiçbir bilgiye yer verilmeyerek FETÖ'nün iç yüzünün saklandığı gözlendi.

Bunun üzerine RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Arnavutluk Görsel ve İşitsel Medya Otoritesi (AMA) Başkanı Gentian Sala'ya bir mektup gönderdi. Yerlikaya mektubunda FETÖ'nün 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe girişimiyle terörist bir yapı olduğunu bir kez daha net biçimde gösterdiğinin altını çizdi.

Terör örgütü lider ve mensuplarına ait mesajların, ekranlara taşınarak propaganda yapılması ve terör suçlularının övülmesinin ulusal ve uluslararası yasalar kapsamında kabul edilemeyeceğini ifade eden Yerlikaya, yayınlarda FETÖ mensuplarını doğrudan ayaklanmaya veya suça yöneltecek mesajlar verilmesinin, örgüt elemanlarının organize edilmesinin ve Türkiye'nin terörle mücadelesinin zafiyete uğratılmasının engellenmesini istedi.

Yerlikaya, Türkiye ve Arnavutluk'un taraf olduğu 2005 tarihli Terörizmin Önlenmesi Avrupa Sözleşmesi'nin taraf devletleri terör suçlarına ilişkin eğitim, kültür, bilgi, medya alanlarında gerekli önlemleri almakla yükümlü kıldığını hatırlattı.

Arnavutluk'un dahil olduğu İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) Dışişleri Bakanları 43. Konseyi Toplantısı'nda FETÖ'nün terör örgütü olduğunun teyit edildiğini kaydeden Yerlikaya, mektupta şu satırlara yer verdi:

'Bu kapsamda, bahse konu yayına ve benzer nitelikte olabilecek yayınlara ilişkin; Akdeniz Düzenleyici Otoriteleri Ağı ve Karadeniz Düzenleyici Otoriteler Forumu aracılığıyla iletişimde olduğumuz tarihi ve kültürel bağları bulunan kadim dost ve kardeş ülke Arnavutluk'un Görsel İşitsel Medya Otoritesi olarak, tarafınızdan uluslararası hukuk normları çerçevesinde gerekli tedbirlerin ivedilikle alınacağı ve bundan sonraki süreçte de Arnavutluk'ta Fethullahçı Terör Örgütü ile ilgili yayınlar konusunda ülkemizin hassasiyetlerinin gözetileceğine inanmaktayız.'

Kaynak: AA