Nijerya UCM'den 'Toplu Çekilmeye' Karşı

Nijerya Dışişleri Bakanı Onyeama: 'Nijerya hükümeti olarak liderlerin sorumluluğu ve hesap verebilirliği açısından UCM'nin önemli olduğuna inanıyoruz' 'UCM üyesi her ülke Roma Beyannamesi'ni kabul etmiştir ve mahkemeden bireysel olarak ayrılma hakkına sahiptir'.

Nijerya Dışişleri Bakanı Geoffrey Onyeama, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) üyeliğini, iktidarların hesap vermesine imkan tanıması nedeniyle önemli bulduklarını belirtti.

Onyeama, ulusal basında yer alan haberlere göre, 'Nijerya hükümeti olarak liderlerin sorumluluğu ve hesap verebilirliği açısından UCM'nin önemli olduğuna inanıyoruz.' ifadesini kullandı.

Afrika ülkelerinin, UCM'nin eleştirilen kararları ve işleyişine yönelik iyileştirme adımları atabileceğini kaydeden Onyeama, 'UCM üyesi her ülke Roma Beyannamesi'ni kabul etmiştir ve mahkemeden bireysel olarak ayrılma hakkına sahiptir.' dedi.

- Afrika ülkelerinin UCM'den çekilme isteği

Afrika ülkeleri UCM'nin, uzun süredir özellikle kara kıtanın davalarına karşı olumsuz tutum içinde olduğunu öne sürüyordu.

Güney Afrika, geçen ekim ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine, UCM'den çekilmek istediğini bildirmiş, Burundi ve Gambiya yönetimleri de UCM'den çekilme kararı vermişti.

Son olarak Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur, Afrika Birliği Bakanlar Komitesinin, UCM'den toplu şekilde çekilme kararı aldığını duyurmuştu.

- UCM'deki raporlar

Bazı raporlara göre, UCM'nin 9 ayrı ülkede açtığı soruşturmalardan 8'i Afrika ülkelerini (Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Uganda, Sudan, Kenya, Fildişi Sahili, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali) kapsıyor. Soruşturmaların çoğu, savaş suçuna ve insanlığa karşı suçlara karıştığı iddia edilen Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ve Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'ya yönelik.

UCM, İtalya'nın başkenti Roma'da 15 Haziran-17 Temmuz 1998'de Birleşmiş Milletler'in girişimiyle toplanan konferansta alınan kararlar ve kabul edilen statüyle kurulmuştu.

Merkezi Hollanda'nın Lahey kentindeki UCM, soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları gibi iddiaları inceliyor. UCM'nin kurulmasını öngören Roma Statüsü'ne halihazırda 124 ülke taraf durumda.

Kaynak: AA