MMO'dan Baca Uyarısı

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Isparta İl Temsilcisi İbrahim Üçgül, soba, şofben, kombi bacalarının bakımının yaptırılması konusunda vatandaşları uyardı.

Akgül, gazetecilere yaptığı açıklamada, her yıl soba, şofben, kombi ve bu cihazların bacalarından kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu birçok vatandaşın yaşamını kaybettiğini söyledi.

Standartlara uygun baca kullanımı ve bu bacaların her sezon en az bir kez temizlenmesinin zorunlu olması gerektiğini ifade eden Üçgül, şunları kaydetti:

'Mevcut düzenlemelerde bu konuda da bir boşluk bulunmakta. Baca temizliği kullanıcının sorumluluğuna terk edilmektedir. Bu durumun da yasalarla güvence altına alınması ve kamusal denetimin sağlanması bir zorunluluktur. Diğer yandan bu cihazların ve bacaların her yıl yaz sezonunda, en geç sonbahar girişinde bakımlarının yapılması, emniyetle çalışmaları için bir zorunluluktur. Bu konuda gerekli yaptırımların mutlaka uygulamaya konulması gerekmektedir.'

Sobaların yanlış kurulumu, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılması sonucu vatandaşların hayatlarını kaybettiğine işaret eden Üçgül, şöyle konuştu:

'Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. Soba, kapasitesine uygun bir odaya kurulmalı. Soba sıcaktan etkilenmeyen yanmaz bir levha ya da tercihen mermer üzerine yerleştirilmeli. Soba boruları mümkün olduğunca kısa ve düşey doğrultuda olmalı, yatay borular bacaya hafif bir eğimle döşenmelidir. Uzun yatay boruların kullanımından kaçınılmalıdır. En fazla 2 dirsek kullanılmalıdır. Sobalar aşırı doldurulmamalı. Gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanmasının sağlanması hem yakıt tasarrufunda hem de yanma emniyeti açısından daha faydalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk eder.'

Kaynak: AA