Karaman'da 'Beta Testi Uygulaması'

Sağlık Bakanlığı tarafından antibiyotiklerin gereksiz kullanımı ve bakterilerin de antibiyotiklere dirençli olması nedeniyle başlatılan Beta Testi Uygulaması'na Karaman’da başlandı.

Kamu hastaneleri ve aile hekimliklerinde yürütülen Beta Testi Uygulaması ile gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Karaman Devlet Hastanesinde görev yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Çağatay Biçer, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkede gereksiz antibiyotik kullanım oranının yüksek olduğunu söyledi.

Bunun önüne geçmek için geçtiğimiz günlerde uygulamaya başlanılan beta testinin Karaman'da da aktif şekilde yapılmaya başlandığını ifade eden Biçer, şunları kaydetti:

'Beta testi ücretsiz olarak yapılıyor. Hastanın boğazından alınan bir örnek, ilaca gerçekten ihtiyaç olup olmadığını ortaya çıkarıyor. Yalnızca 5 dakikada sonuç veren test reçetelere yazılan antibiyotik sayısını azaltacaktır. Geçtiğimiz hafta başlayan uygulamada Karaman Devlet Hastanesinde 50 kişiye test yapıldı. Bu kişilerden sadece 5 kişi de beta mikrobu pozitif çıktı. Bu sonuç bile ne kadar gereksiz antibiyotik kullanıldığının bir belgesidir.'

Kaynak: AA