Kamu Başdenetçisi Malkoç Açıklaması

'(ABD Başkanı Trump'ın vize yasağı) Yedi ülkenin vatandaşlarını almayacağım diye bir karar insan haklarını temelden sarsan karardır. 5 yaşındaki çocuğa kelepçe takmak, insanın aklının, ahlakının kabul edebileceği bir şey değildir'

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, ABD Başkanı Donald Trump'ın yedi Müslüman ülke vatandaşlarının ülkeye girişini durduran kararnamesine ilişkin, 'Yedi ülkenin vatandaşlarını almayacağım diye bir karar insan haklarını temelden sarsan karardır. 5 yaşındaki çocuğa kelepçe takmak, insanın aklının, ahlakının kabul edebileceği bir şey değildir.' dedi.

Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunda, uzman ve uzman yardımcılarına yönelik düzenlenen 'İnsan Hakları Temelli Yaklaşım Eğitimi' programında yaptığı konuşmada, insan hakları temelli yaklaşımın önemli olduğunu belirtti.

Avrupa'da, Amerika'da ve dünyada olanların izlendiğinde rahatsızlık duymamanın imkansız olduğunu vurgulayan Malkoç, özellikle Avrupa'da seçimlerin yaklaştığı dönemlerde popülizmin yükseldiğine işaret etti.

Malkoç, popülizme bağlı olarak ırkçılığın, yabancı düşmanlığının, İslam düşmanlığının arttığını ifade ederek, siyasetçilerin, kamu, devlet yöneticilerinin buna prim vererek medet ummalarının dehşet verici olduğuna dikkati çekti.

- 'İnsan haklarını temelden sarsan karar'

ABD Başkanı Trump'ın yedi ülke vatandaşlarına yönelik 'ülkeye giriş yasağını' eleştiren Malkoç, bu kararın bütün insanlığı rahatsız ettiğini dile getirdi.

Malkoç, 'Yedi ülkenin vatandaşlarını almayacağım diye bir karar insan haklarını temelden sarsan karardır. 5 yaşındaki çocuğa kelepçe takmak, insanın aklının, ahlakının kabul edebileceği bir şey değildir.' ifadelerini kullandı.

Kamu Denetçiliği Kurumunun hakkaniyeti arayan, yanlışlıkları düzeltmeye çalışan bir kurum olduğunun altını çizen Malkoç, insan hakları, hukuku savunanların sesinin ırkçı, yabancı, İslam düşmanı olanların sesinden daha çok çıkmadığı takdirde dünyada büyük sıkıntıların yaşanabileceğini vurguladı.

Kamu Başdenetçisi Malkoç, 'Avrupa'ya, son olaylar karşısında hayretle bakıyorum. Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Paris Şartı veya benzeri şartlar oradan çıktı. Daha doğrusu dünyada vardı, derlediler, toparladılar. Kendi değerlerinin imha edilmesine göz yumuyorlar. Göz yumulmasına da müsaade ediyorlar. Bu insanlığın felaketidir.' değerlendirmesinde bulundu.

Dünyadaki ombudsmanlarla teröre, haksızlıklara karşı mücadelede, insan haklarının savunulmasında, hukukun müdafaasında dayanışma içerisinde olacaklarını aktaran Malkoç, eğitim programını sunan Ulusal İnsan Hakları Kuruluşları Küresel Birliği özel temsilcisi Alan Miller'e teşekkür etti.

Malkoç ve Miller daha sonra eğitim programına katılanlara sertifika verdi.

Kaynak: AA